RIULF RUSTAD: - Det store krakket kom først i 1932
- Frem til nå har kunstige stimulansepenger reddet oss, sier investoren Riulf Rustad.
Etter at de første tegnene på finanskrisen begynte å prege de globale aksjemarkedene sommeren 2007 falt hovedindeksen på Oslo Børs 64 prosent fra 19. juli 2007 til 21. november 2008.
Siden den tid har indeksen klatret 95 prosent. Investoren Riulf Rustad frykter at den virkelige kollapsen står foran oss.
- Jeg minner om at etter krakket i 1929 steg markedene faktisk jevnt og trutt frem til 1932. Det var først i 1932 den virkelig kollapsen kom og børsene falt rundt 75 prosent, sier Rustad til E24.
Euro-kollaps
Gjeldskrisen i Sør-Europa, som har utspilt seg over det siste halve året, har skapt panikk i verdens aksjemarkeder først nå.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa onsdag at redningen av Hellas er avgjørende for hele Europa, og at Europas fremtid sto på spill hvis man ikke lykkes med redningsoperasjonen.
Les også: - Hellas kan gi ny finanskrise
Rustad frykter at euro-samarbeidet vil kollapse og at det kan innlede en vond tid på børsen.
- Nå står det om euroen. Hadde jeg vært tysker hadde jeg heller byttet til mark. Konseptet bak slår sprekker og jeg tviler på om samarbeidet vil overleve, sier Rustad.
- Euroen er blitt sånn at selv om du og jeg er noen ordentlige luringer og ikke liker å jobbe så får vi lov til å låne på den norske stats kredittverdighet. Spørsmålet er om tyskerne orker å plukke opp regningen nå, og i andre og tredje omgang. Vil de flinke gutta betale for de løsslupne partyløvene? spør Rustad og referer til grekere, spanjoler, portugisere og italienere.
Les også: - Ikke kjøp før bankene er nasjonalisert
- Viktigst å preservere pengene
Hovedindeksen på Oslo Børs har de siste to dagene falt 4,5 prosent på gjeldskrisen i Sør-Europa. Onsdag stengte indeksen på 367,7 poeng, og er dermed lavere enn siden nyttår.
- Det er vanskelig å spå videre utvikling men selv mener jeg vi er inne i en tid hvor det viktigste er å preservere pengene. Nå kan man gjøre de store kulene, men man kan også gå konkurs, og med dårlig sikt foretrekker jeg å beholde pengene, sier Rustad.
- Alle er enige om at vi har hatt en oppgang som følge av stimulansepakker og rentenedsettelser. Nå står vi her uten rentemuskler og finansieringsbehovet i hele den offentlige sektor i Europa og USA er stort.
Det er ikke første gang Rustad ser nedside på børsen. I mars i fjor spådde han hovedindeksen i 130 poeng.
Les mer: - Oslo Børs bør falle til 130 poeng
- Heroin i blodårene
Han mener de siste års rentenedsettelser og krisepakker kun har utsatt problemene.
- Det pleier ikke å være slik at intervensjon fra politikere er bra på sikt. Politikerne roser seg selv og er svært fornøyde med utviklingen men det eneste de har gjort er å sette noen kraftige sprøyter med heroin inn i blodårene. Jeg har aldri opplevd at politikere har reddet de finansielle markedene og verdensøkonomien, sier Rustad.
- Nå kommer regningen og noen må gjøres vert for den. Nå begynner den virkelige prosessen, og det skal bli svært interessent å se om noen har overskudd til å ta regningen, legger han til.
- Seigpining vil vare i mange år
Investoren hadde foretrukket at økonomien fikk rydde opp etter seg selv.
- Jeg tror det er sunnere med en "boom and bust"-økonomi der naturkreftene råder, selskaper går konkurs og man får renset ut problemene. Når får vi bare en seigpining som vil vare i mange år.
- Goldman Sachs gjør nå sitt beste kvartal noensinne, mens ledigheten i Spania er på 20 prosent. Det er er litt spesielt at de som, sammen med politikerne, har vært delaktig i å skape boblene nå sitter og håver inn. Det viser at man ikke har evnen til å håndtere finansmarkedene fra politisk hold, sier Rustad.
- Investerer ikke før sysselsettingen øker
Han vil ikke begynne å investere igjen før sysselsettingen løfter seg.
- Underliggende bedring i sysselsettingen er helt avgjørende. Det gir ny kjøpekraft. Legg merke til at vi ikke har fått noe mer sysselsetting som følge av stimulansepakkene. Det har sikkert bremset et fall, men sysselsettingen stiger ikke i den vestlige verden.
Han trekker i tillegg frem utviklingen i Kina.
- Vekstraten er ekstemt høy, og det er en gigantisk eiendomsboble som drar det av gårde.
- Lukter kartoffelkur
Investoren mener det er flere en grekerne som må kutte forbruket fremover.
- Verden har vært inne i en enorm kjøperus i minst ti år. Markedene står og bever nå som man skal finne ut hvem som kan ta regningen. Det lukter dansk kartoffelkur lang vei, sier Rustad til E24.
Les også: