Kaster israelsk selskap ut av Oljefondet

Finansminister Kristin Halvorsen utelukker en israelsk leverandør av overvåkingsutstyr fra Oljefondet.

VIL IKKE HA OVERVÅKER: Finansminister Kristin Halvorsen utelukker det israelske selskapet Elbit Systems ut fra Oljefondet.
  • Øyvind Henriksen
Publisert:

Avgjørelsen om å kaste det israelske selskapet Elbit Systems ut av Oljefondet er basert på råd fra Etikkrådet for fondet.

Selskapet leverer et overvåkningssystem som skal være et sentralt bidrag til Israels bygging av separasjonsbarrieren som går over okkupert område i Palestina. Etikkrådet mener en investering i Elbit medfører en "uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

- Det er satt uakseptable hindringer på bevegelsesfriheten for befolkningen i det okkuperte området. Haag-domstolen har bedt statene som er parter i Genève-konvensjonene om å motvirke dette. Norske myndigheter har samme syn og gir støtte til dette, sier Halvorsen i en kommentar til avgjørelsen.

Ifølge finansministeren er overvåkningssystemet Elbit leverer til israelske myndigheter en hovedkomponent i separasjonsbarrieren.

- Ikke dømt på nasjonalitet

SVs landsmøte i 2005 vedtok enstemmig å jobbe for en boikott av israelske varer.

- Det er lenge siden jeg kjøpte israelske varer, og jeg støtter selvsagt partiets kampanje for boikott av varer og tjenester fra Israel. Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sa Halvorsen til Dagbladet et år etter vedtaket.

Nå avviser Halvorsen at vedtaket om å kaste Elbit Systems ut fra Oljefondet er tatt for å straffe Israel.

- Mange kan tro at dette handler om en boikott av Israel, men det gjør det ikke. Det er viktig å understreke at beslutningen om å utelukke dette selskapet ikke er knyttet til selskapets nasjonalitet. Elbit Systems Ltd. er av Etikkrådet vurdert opp mot de etiske retningslinjene i Statens pensjonsfond, på lik linje med andre selskaper de vurderer, sier Halvorsen.

- Et hovedkomponent

Etikkrådet skriver i sin tilrådning at overvåkningsutstyret Torch fra Elbit i seg selv ikke kan regnes som uetisk.

- Torch fremstår for Etikkrådet som en hovedkomponent av separasjonsbarrieren og dets medfølgende kontrollregime, og Elbit er en sluttleverandør av dette systemet. Dette overvåkingssystemet, med sine kontroll- og kommandosystemer, er spesielt utviklet for separasjonsbarrieren. Torch har ingen alternative anvendelsesområder, og det er åpenbart at Elbit er kjent med nøyaktig hvor og hvorledes systemet er ment brukt, skriver Etikkrådet.

Ifølge Halvorsen har Etikkrådet også vurdert andre selskaper som har bidradd til muren i de okkuperte områdene. Konklusjonen i vurdering av disse selskapene skal ha vært at de ikke bør utelukkes fra Oljefondet.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. UD varslet Israel om aksjeboikott

  2. Betalt innhold

    Israelsk selskap ut av oljefondet

  3. Storfornøyd med boikott av israelsk selskap

  4. Svensk pensjonsfond vender ryggen til israelsk selskap

  5. GAHR STØRE: - DEN STØRSTE TRUSSELEN MOT FRED: Oljefondet investerer i ulovlige israelske bosettinger