Industriveksten bremser til det laveste på to år

Fortsatt preges norske industribedrifter av økende innkjøpspriser, selv om prisveksten ikke er like sterk som før.

HØYERE PRISER: Industribedriftene opplever fortsatt høyere innkjøpspriser, selv om prisveksten ikke er like markant som før. Bildet er fra Alcoas aluminiumsverk på Lista, som har måttet redusere produksjonen på grunn av høye strømpriser.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) fortsetter ned 1,7 poeng til 52,3 poeng (sesongjustert) i august, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA), som står for undersøkelsen.

Det er det laveste siden september 2020, men så lenge indeksen holder seg over 50 poeng, er det fortsatt et uttrykk for vekst.

– Det er fortsatt mange som rapporterer om oppgang i innkjøpspriser, men stadig flere varer rapporteres om å falle i pris, heter det i pressemeldingen.

August-målingen har for øvrig en noe lav svarandel på 57 bedrifter, sammenlignet med snittet på 85–100 bedrifter, og må derfor tolkes med varsomhet.

Les på E24+

Oljetopper bekymret for energikrisen: – Mye vil bli satt på prøve

Bred nedgang – økte priser

August-målingen viser bred nedgang i underindeksene.

Produksjonsindeksen faller 4,3 poeng til 51,9 i august, som er lavere enn gjennomsnittet så langt i år.

Indeksen for innkjøpspriser faller nær 9 poeng i august, til det laveste nivået siden januar 2021. Nivået er likevel på nær 70 poeng, som betyr at flertallet ser fortsatt prisvekst, men ikke like sterk som før.

Produsentprisene har steget kraftig, og for industrien var det en oppgang på 32 prosent i juli målt mot samme tid i fjor, ifølge tall fra SSB.

Økt leveringstid

Indeksen for leverandørenes leveringstid faller til 63,3 i august.

– Det er fortsatt en høy indeks som betyr økt leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer, skriver DNB/Nima.

Sysselsettingsindeksen falt for fjerde måned på rad til 54,7 i august. Nivået er likevel høyere i august enn et langsiktig gjennomsnitt.

Underindeksen for nye ordre falt med 1,1 poeng, til 48,4 i august, og det var marginalt større nedgang for ordrene i hjemmemarkedet sammenlignet med eksport.

Lagrene av innkjøpsvarer økte derimot marginalt til 56,2 i august.

– Normalt antas det at høyere lagre reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks, men lite utslag denne gangen.

Publisert:
Gå til e24.no