Økt oljepress på sonderingene i Nydalen

For kommende statsminister Erna Solberg er oljekravet fra LO og næringen bare ett av mange innspill under sonderingene. Venstre, KrF og Frp sier de tar med seg utspillene inn i samtalene.

KLAR TIL KAMP: Kommende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ankommer tredje dag av sonderingsforhandlingene mellom de borgerlige partiene på Radisson Blu Nydalen i Oslo onsdag morgen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Partileder Erna Solberg hevder at det gjør lite inntrykk på henne når LO går sammen med Norsk Industri, Rederiforbundet og Norsk olje og gass om å kreve at Høyre ikke gir seg på konsekvensutredning av oljeboring i havet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Innboksen min er full av innspill om hva som bør med i regjeringserklæringen. Nå forhandler vi, og da kommenterer jeg ikke utspill og krav fra alle pressgrupper. Det er vi som bestemmer politikken, sa hun i en forsnakkelse på vei inn til sonderingene onsdag morgen.

Solberg rettet seg selv like etterpå til at samtalene som finner sted bak lukkede og bevoktede dører på Radisson Blu-hotellet fortsatt betegnes som sonderinger.

Enormt omfang

Frp-leder Siv Jensen hadde en tilsvarende tilnærming:

– Det er mange som har store forventninger til hva en eventuell ny regjering kommer fram til. Vi mottar henvendelser i et enormt omfang hver eneste dag, både skriftlig og muntlig. Så er det vår jobb å prøve å finne ut av det. Vi får med oss alle innspillene, men alle må smøre seg med tålmodighet, sier hun til NTB.

Hun legger til at partienes standpunkter til oljeboring er godt kjent fra før og under valgkampen.

– At det så er aktører som ønsker å påvirke samtalene, tror jeg ingen er overrasket over. Men som sagt før; her er ingen ting avklart før alt er avklart.

En helhet

Venstre-leder Trine Skei Grande må også forholde seg til miljøbevegelsen som krever at sentrumspartiene ikke gir seg på andre krav i miljøpolitikken mot å få gjennomslag for å få stengt Lofoten for oljevirksomhet.

– Jeg er enig med miljøbevegelsen i at det er en helhet i klimapolitikken som vi må få en ny kurs for. Det handler ikke bare om Lofoten og Vesterålen. Dette tar vi helt klart med oss inn i sonderingene, sier hun til NTB.

At det også kommer krav fra LO som går sammen med oljenæringen og arbeidsgiverne, overrasker henne ikke.

– Jeg er ikke forundret over at LO mener det de mener. De presset jo tross alt Arbeiderpartiets landsmøte. Så dette viser bare at dette er en kjempeviktig sak, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at LO ikke har forstått at konsekvensutredning i realiteten betyr boring.

– Og det ønsker ikke KrF. Dette er en viktig sak for oss, og det skal vi snakke om her under sonderingene, sa han onsdag morgen.

 • LES OGSÅ: KrFs fylkesledere tror på seier i oljestriden

Neste uke

De fire partilederne og deres delegasjoner sier at de jobber seg gjennom både vanskelige saker og saker de er enige om, og at det er en blanding av lett og tungt gjennom dagen.

Hvor lenge sonderingene kommer til å vare, er fortsatt et åpent spørsmål.

– Det kommer an på framdriften og tonen mellom oss. Men jeg har sagt fra til stortingsgruppa at vi må samles i neste uke, sier Grande.

En eventuell overgang fra sonderinger til forhandlinger vil for Venstres del måtte forankres i stortingsgruppa.

Onsdag skal sonderingene avsluttes med et treff med journalistene allerede klokken 13.15, altså fire timer tidligere enn tirsdag. NTB får opplyst at dette kommer av at flere av partilederne har andre avtaler som ikke handler om politikk.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Økt oljepress på sonderingene

 2. Frykter Høyre gir segpå oljeleting i nord

 3. Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

 4. Betalt innhold

  Frykter Høyre gir seg på oljeleting i nord

 5. Venstre åpen for en tredje vei til makt