Nå bygger Kina sine «Dubai-øyer»

Supermakten i øst bygger nye, kunstige øyer i et allerede omstridt øyområde i Sørkinahavet.

ILLUSTRASJON: Kina beskyldes av Filippinene for å bygge ut kunstige øyer i en omstridt del av Sørkinahavet for å ta mer kontroll over området. Kina ber Filippinene om å slutte å blande seg. Kanskje henter kineserne inspirasjon fra Dubais «Palm Jebel Ali»?

KARIM SAHIB (AFP) / Reuters
  • Maren Løhre
Publisert:,

Kinesiske skip som frakter bygningsmaterialer, kjører frem og tilbake i havet nær de omstridte Spratlyøyene i disse dager.

Kineserne jobber med å få nye øyer til å stige fra havet, ifølge filippinske fiskere og lokale tjenestemenn, skriver Bloomberg.

- De bygger kunstige øyer slik som dem i Dubai, sier Eugenio Bito-onon til Bloomsberg. Han er borgermester på den lille og smått bebodde øya Kalayaan i Spratlyøyene. Kalayaan tilhører Filippinene.

- Byggingen er massiv og nonstop. Det vil føre til total kontroll av Sørkinahavet, sier Bito-onon at fiskere har fortalt ham.

Les også

Pentagon: Kina brukte over 860 milliarder på forsvaret

Spratlyøyene ligger mellom Filippinene, Malaysia og Vietnam i Sørkinahavet. Den territorielle konflikten står i hovedsak mellom Kina, Vietnam og Filippinene.

Strid om territoriet

«ALLE» VIL HA ØYENE I SØRKINAHAVET: Øya Pagasa i Sørkinahavet fotografert i 2011. Kina, Filippinene, Malaysia, Brunei, Vietnam og Taiwan krever alle suverenitet i Sørkinahavet.

Pool

Konflikten om Spratlyøyene har pågått i lengre tid.

De mange hundre øyene i øyguppen er lave, og havet slår over dem ved høy sjø. Kun 30 av dem er tørre ved høyvann.

Kina ser på øyene som en del av sitt territorium. Det er høyst omstridt fra både filippinernes og vietnamesernes synspunkt.

En talsmann for Kinas utenriksdepartementet, Hong Lei, sier at Filippinene ikke har noe med byggingen å gjøre:

-Hva enn Kina gjør på noen av øyene eller atollene er innenfor Kinas suverene retter. Og Filippinene har ingenting med det å gjøre.

Formålet med den påståtte utbyggingen kan være territoriell kontroll.

Kunstige øyer kan hjelpe Kina med å forankre sitt krav, og muligens lage til å lage baser for å kontrollere havet som er stedet for noen av verdens travleste shippingruter, skriver Bloomberg.

Kina markerer seg

I oktober i fjor kunne filippinske Pasi Abdulpata se de kinesiske båtene da han fisket i den nordlige delene av Spratlyøyene, nær Parola øyene.

- Det var store kinesiske skip som sugde sand og steiner fra en side av havet og sprutet det ut på den andre siden ved hjelp av et rør, sier Abdulpata til Bloomberg.

Kina mener at området faller innenfor den nistiplede linje fra 1940-tallet som markerer landets suverenitet i området.

Kineserne lyktes i 2012 å ta kontroll over Panatag-revene fra Filippinene.

I mai presset de også Vietnam med en oljerigg som var plassert i farvann som Vietnam mener er sitt.

Les også

Vietnams nasjonalforsamling ber Kina fjerne oljerigg

Abdulpata forteller at andre fiskere har fortalt ham at båtene ble sett da de losset sementsekker, treverk og stål nær Johnson South Reef i midten av mai.

- Det så ut som om de skulle bygge hus. De kom med tre store skip som var på størrelsen til våre kystvakt-skip, forteller Abdulpata. Og legger til:

- Det Kina gjør er galt. De ødelegger havet.

Les også:

Vietnamesiske arbeidere rasende på KinaUSA og Filippinene signerte ny forsvarsavtaleKinesiske fartøy utfordret JapanJapan fordømmer Kinas nye sone i Sør-Kinahavet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vietnamesiske arbeidere rasende på Kina

  2. USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

  3. Kina avviser USAs kritikk av atferd i Sør-Kinahavet

  4. Annonsørinnhold

  5. Xi sier forholdet til USA er stabilt

  6. Betalt innhold

    Kinas vei til å bli vår polar-nabo