Stortinget sa nei til å stanse Gardermoen-utvidelse

Regjeringspartiene og Ap stemte mot et forslag fra SV, MDG og Sp om å skrinlegge planene for en tredje rullebane på Gardermoen. Natur og Ungdom håper de snur.

Illustrasjonsbilde fra Oslo Lufthavn.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

«Stortinget ber regjeringen stoppe planleggingen av en tredje rullebane på Gardermoen», het det vedtaksforslaget som ble behandlet av energi- og miljøkomiteen på Stortinget torsdag.

Selv om både Venstre og KrF tidligere har uttrykt motstand mot Gardermoen-utbygging tidligere, stemte begge partiene imot. Det samme gjorde Høyre, Frp og Arbeiderpartiet.

Avinor, som eier og driver Oslo Lufthavn, har slått fast at det er behov for en tredje rullebane innen 2030 for å møte prognoser om økt trafikkvekst. Utvidelsen er fortsatt på planleggingsstadiet.

I et brev til sin eier, Samferdselsdepartementet, skrev Avinor i fjor sommer at den planlagte trafikkveksten kan være i strid med klimamålene.

«Samfunnsoppdraget legger opp til vekst i flytrafikken, som kan være i strid med nasjonale klimamål og internasjonale forpliktelser på klimaområdet», het det i brevet.

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom ber partiene som foreløpig er imot å stanse planleggingen av en tredje rullebane, om å snu før første spade stikkes i jorden.

– En tredje rullebane ved Gardermoen er en klimabombe som også vil ødelegge matjorden, og øke støynivået i nærområdet. En tredje rullebane er hverken det beste for befolkningen i dag, eller fremtidige generasjoner, sier Matilde Corneliussen Løvvik, fagansvarlig for samferdsel i organisasjonen.

Les også

Tapte fire milliarder på tre måneder: Men nå tror Kjos det snur

Les også

Dette senteret skal erstatte flytårn ved 15 lufthavner i Norge

Les også

– Fredriksen-systemet er fantastisk bra å ha med som garantist

Her kan du lese mer om

 1. Avinor
 2. Luftfart
 3. Gardermoen

Flere artikler

 1. Avinor-bonuser skal gi økt flytrafikk

 2. Avinor belønnet flyselskaper med 250 millioner kroner

 3. MDG-topp vil stoppe Gardemoen-utvidelse

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik vil Grønn Ungdom endre Norge

 6. Betalt innhold

  Regjeringen snur og gir penger til utviklingen av Stad skipstunnel