Finansekspert: Statoil øker risikoen som Norges Bank ønsker å redusere

Statoils brasilianske milliardoppkjøp aktualiserer salg av Oljefondets oljeaksjer, mener finansekspert.

ØKER RISIKOEN: Statoils investeringer i Brasil og samarbeid med Petrobras gjør ikke den norske staten mindre følsom for endringer i oljeprisene.

Foto: Geraldo Falcão/Statoil
Publisert:

Med Statoil oppkjøp i Brasil til opp mot 25 milliarder kroner gjør det statlig kontrollerte selskapet det motsatte av Norges Banks hovedstyre ønsker at det helstatlige Oljefondet skal gjøre.

Hovedstyret har anbefalt Finansdepartementet å beslutte at Oljefondet ikke lenger skal investere i oljeaksjer.

Begrunnelsen er at staten, som i tillegg eier 70 prosent av Statoil, har store direkte eierandeler i oljefeltene på norsk sokkel samt får store skatteinntekter fra oljeselskapene, og dermed er blitt for avhengig av oljeprisens opp- og nedturer.

Les også

Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

– Når Statoil kjøper seg opp og ekspanderer så øker det norske folks eksponering mot oljepris. Det er negativt, sier førsteamanuensis Helge Nordahl Handelshøyskolen ved HiOA til E24.

– Enklere å selge oljeaksjer

Han peker imidlertid på at oppkjøpet er mindre enn en tiendedel av verdien av oljeaksjene Hovedstyret i Norges Bank ønsker at Oljefondet skal kvitte seg med.

– Den norske befolkningen har en veldig stor eksponering mot oljeprisen. Den enkleste måten å gjøre noe med det på er å selge Oljefondets oljeaksjer, sier han.

– Kan et alternativ være at staten selger seg ned i Statoil?

– Ut fra rene finansielle hensyn så er svaret utvilsomt ja. Men det er en litt mer vrien vurdering. Det er et mye større strategisk grep om staten skulle selge seg ned i Statoil eller i statens direkte eierskap på sokkelen, sier Nordahl.

Både Statoil og statens direkte eierskap på sokkelen er sentrale elementer i petroleumspolitikken i Norge.

Les også

Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje

Nordahl understreker at hans argumentasjon kun er basert på rene finansielle betraktninger.

Håper på nye øyne

Han håper Finansdepartementet følger anbefalingen fra Hovedstyret i Norges Bank.

– Det er litt som halen som logrer hunden. Initiativet skulle kommet fra Finansdepartementet. Det er de som skal passe på statens formue. Jeg håper ikke Finansdepartementet lar det gå prestisje i at forslaget ikke kommer fra dem, sier han.

Han er uansett spent på hvilke argumenter som eventuelt vil bli brukt mot å følge rådet om at Oljefondet skal slutte å investere i oljeaksjer.

– Det eneste argumentet jeg har hørt er at Oljefondet alltid har eid oljeaksjer, sier han.

– Bør Finansdepartementet benytte anledningen til å foreta en totalvurdering av statens eksponering mot oljesektoren?

– De har jo vurdert dette tidligere. Det er ikke noe nytt for dem at det norske folk har en stor eksponering mot olje. Men de bør nok se på det med nye øyne, sier Nordahl.

Les også

Professor: – Det finnes kun én grunn til å ville gjøre noe sånt

Les også

– Fornuften har seiret

Les også

Søviknes motstander av Oljefond-grep