Statsledere og politikere skjuler milliarder

En rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter skjuler store verdier i skatteparadiser, viser dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

SKATTEPARADISER: Russland-president Vladimir Putin er bare én av flere statsleder som skal ha skjult store summer i skatteparadiser, ifølge lekkede dokumenter.

Maxim Zmeyev Reuters
  • NTB
Publisert:

En internasjonal gruppe gravejournalister har avdekket saken.

Prosjektet avslører blant annet at minst tolv tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser, inkludert statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island, kong Salman i Saudi-Arabia og Aserbajdsjans førstefamilie, skriver Aftenposten.

Avisen er eneste norske mediehus med tilgang til over 11 millioner lekkede dokumenter om kunder i skatteparadiser, som 376 journalister verden over det siste året har gransket.

Søndag kveld ble avsløringene publisert.

Les også

DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Nekter

Dokumentene kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonsaeca, som ifølge Aftenposten har spesialisert seg på å opprette selskaper i skatteparadiser.

Selskapet nekter for å ha tilbudt løsninger som gjør det enkelt å unndra skatt eller fremme annen kriminalitet.

– Vi tilbyr ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse, skriver selskapet i en uttalelse som er publisert i avisen.

Islands statsminister kan bli felt

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan bli tvunget til å trekke seg etter opplysninger om at han i 2007 kjøpte et selskap som senere ble en av kreditorene etter bankkollapsen på øya, skriver Aftenposten.

Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

I 2013 ble Gunnlaugsson valgt til statsminister på en bølge av misnøye mot utenlandske kreditorer. Wintris var én av dem, med millioner i krav mot de kollapsede islandske bankene. Det fortalte han aldri om, verken til velgerne eller andre folkevalgte på Island.

Putin-nettverk

Aftenposten avslører også at president Vladimir Putins nærmeste krets flyttet 2 milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter.

Putins nærmeste venner skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser, ifølge en rekke medier som har samarbeidet om saken.

Avsløringen dreier seg om hvordan mektige personer fra en rekke land bruker skatteparadiser til å skjule penger. Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.

«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten.

200 nordmenn

I tillegg er over 200 nordmenn nevnt i de lekkede dokumentene.

Opplysningene om skatteparadisene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. Tyske Süddeutsche Zeitung, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten i Norge og over hundre andre medier har samarbeidet om avsløringen.

Dokumentene ble senere delt via stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) med 100 medieorganisasjoner.

BBC, The Guardian, SVT og Le Monde er også blant mediehusene som publiserte avsløringene søndag.

Les også

DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Les også

Oljesmellen tvinger Putin til å vurdere privatisering

Les også

20 millioner russere lever i fattigdom

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Islands statsminister: – Vil ikke gå av

  2. Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

  3. Panama varsler etterforskning av skatteparadisavsløringene

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim visste om DNBs skatteparadis-praksis

  6. Avis: Mossack Fonseca-ansatt arrestert