Advokat om Iran: – Verdens største uutviklede marked
Flere og flere norske bedrifter vurderer å tre inn i Iran.
Iran har startet jobben med å ruste seg opp for en tid uten saftige sanksjoner, etter at disse ble fjernet for en måned siden.
– Vi er engasjert i diskusjoner med lokale kunder og partnere (fra Iran, journ.anm.), sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo til E24.
Aker Solutions har nettopp presentert sitt resultat for fjerde kvartet. Resultatet preges kraftig av de iskalde tidene på norsk sokkel. Bakteppet er en bransje i kraftig brems, som følge av oljeselskapenes kostnadskutt, lavere oljeinvesteringer og en svært lav oljepris.
– Men det er snakk om et veldig tidlig stadiet her, og sanksjonene har akkurat blitt løftet, sier Araujo.
Aker Solutions er ikke alene om å vurdere Iran. Flere norske bedrifter har signalisert at landet er interessant.
– Konkrete forespørsler
Eksportkreditt-sjef Jarle Roth opplyser at det har kommet «konkrete forespørsler» om Iran, men understreker at det er for tidlig å si om det blir noe av.
I Eksportkreditt vurderer de nå hvordan de skal håndtere endringene som skjer i landet, og de har deltatt på møter om hvordan man skal gå frem.
– Det virker som det er aktører som nå ser muligheter som de vil legge inn anbud på, sier Roth til E24.
Han sier at man ved behandlingen av de enkelte søknadene vil vurdere hvordan regelverket vil påvirke situasjonen.
– Generelt vil vi jo sjekke om det vi vurderer av søknader og det vi skal gjøre er i tråd med gjeldende regler, sier han.
Rouhani: – Vendepunkt for Irans økonomi
Flere er interesserte
– Markedet som åpner seg i Iran, er åpningen av verdens største uutviklede marked. Dette er i tillegg et land som driver med veldig mye av det samme som vi lever av i Norge, sier Andreas Slettvoll, partner i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, til E24.
Han mener at de iskalde tidene på norsk sokkel bør være et argument for å vurdere andre satsinger. Iran bør stå høyt på denne listen, mener han.
Slettvoll opplyser at antallet norske bedrifter som nå vurderer en mulig Iran-inntreden, har tiltatt betydelig så langt i år.
– Fra rådgiversiden har vi sett en økning av henvendelser fra norske kompetansebedrifter om hvordan man skal forholde seg til Iran. Men jeg etterlyser at flere inntar en mer proaktiv holdning. Dette er en mulighet til å komme inn i et nytt og ekstremt voksende marked.
– Men for en liten oljeklynge i Aust-Agder som sliter med oljebremsen, kan ikke Iran føles veldig langt unna?
– Jo, det tror jeg. I en liten bedrift med åtte ansatte som sliter i motbakke, er kanskje ikke å bestille en flybillett til Iran det første du gjør. Men de kan sitte på kompetanse som trengs der, og som er lettere å selge til utviklingsprosjekter der, sier han, med henvisning til de kjølige tidene på norsk sokkel.
– Hvis for eksempel regionale, organiserte klynger kan ha en felles front, kan også de mindre aktørene kunne komme på banen.
Iran vil styrke båndene til Kina
Håndterbare sanksjoner, men ...
Steenstrup-partneren opplyser at det er stor usikkerhet rundt sanksjonene blant norske selskaper han har vært i kontakt med.
Han er klar på at det ikke bare er solskinn på veien til iranske kontrakter.
– Det juridiske knyttet til sanksjoner er håndterbart fra Norge, sier han, men legger raskt til:
– Så er det et men, og det er når du kommer til Iran. Aktørbildet er mangefasettert, og det kan være grupperinger bak et selskap eller grupperinger bak en gruppering som er sanksjonert. Da kan man få problemer i forhold til både EU og USA.
Derfor har Stenstrup knyttet seg til to iranske advokatfirmaer med sete i Teheran for å «følge opp hele veien».
Skriker etter kapital
Iran har varslet en betydelig opprustning av både infrastruktur og i oljebransjen.
Irans sentralbanksjef, Valiollah Seif, har tidligere uttalt til Bloomberg at landet trenger minst 50 milliarder dollar årlig i investeringer fra utlandet.
Stort vekstpotensial
Oljeminister Bijan Zanganeh i Iran har tidligere uttalt at landet planlegger å selge 300.000 fat olje per dag til europeiske kunder.
Totalt venter Iran å øke eksporten med 500.000 fat olje per dag etter at sanksjonene nå er hevet.
– Dette er et av områdene med virkelig vekstpotensial. Dem er det ikke mange av, særlig nå når oljeprisen er så lav, sier sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til E24.
Hun opplyser at Iran har om lag 9,3 prosent av verdens oljereserver.
Denne uken kom tall viste at Iran produserte 2,99 millioner fat om dagen i januar. Landet har signalisert at produksjonen skal økes til 3,6 millioner fat innen 2020.
Saltvedt tror ikke at det vil ta lang tid før oljeselskapene igjen vender tilbake til landet.
– Det virker som om selskapene er ivrig etter å komme i gang raskt, sier hun.
Nå importerer Venezuela olje for å eksportere olje
For tidlig å vurdere mulighetene
Aker Solutions-sjef Luis Araujo peker på at selskapet har vært engasjert i Iran tidligere.
– Vi mener at det finnes muligheter der, men det er for tidlig å vurdere hvor store disse mulighetene kan bli for oss, sier Araujo, og peker på at alle sanksjonene ikke er løftet, og at man vil holde seg innenfor det regelverket tillater.
– Så dere merker en interesse fra Iran for Aker Solutions’ tjenester?
– Absolutt. Husk at både vi og andre selskaper i Aker-systemet har levert produkter og tjenester til dem før, og mye av det står der fortsatt.