G20 vil avstå fra valutakrig: - Hule uttalelser, ifølge DNB

G20-landene var i helgen enige om å avstå fra alle «valutakrigshandlinger». Det er et hult løfte, ifølge DNB Markets.

PRESIDENSIELT: Her er Russlands president Vladimir Putin vert for de 20 finansministrene i G20-gruppen. Et resultat av toppmøtet ble et løfte om å avstå fra valuta-intervensjon.
Publisert: Publisert:

– Vi var alle enige om at vi nekter å gå inn i noen form for valutakrig, sa Frankrikes finansminister Pierre Moscovici etter G20-toppmøtet i Moskva i helgen.

Der sto valutapolitikk høyt på agendaen - blant annet fordi verdien av Japans valuta yen har sunket betraktelig den siste tiden. Mange har fryktet en åpen «valutakrig» der andre økonomier ville vedta devalueringer av sine pengeenheter for å sikre sin egen konkurransekraft.

Det vil nå ikke skje, har G20-landene forsikret.

«Vi vil avstå fra konkurrerende devalueringer. Vi vil ikke styre våre valutakurser av konkurransemessige hensyn, motsette oss alle former for proteksjonisme og holde våre markeder åpne,» heter det i uttalelsen fra Moskva.

LES OGSÅ: G20 tar avstand fra valutakrig

- Hul uttalelse

Klangen av uttalelsen er derimot ganske hul, ifølge DNB Markets.

Årsaken er at det ikke er rett-ut valutapolitikk - med devalueringer og konkret styring etter gitte kursverdier - som er årsaken til den siste tidens valutauro.

Kursfallet i yen-en kommer etter at Japans statsminister nylig påla sentralbanken et høyere mål for prisveksten enn før, med forventninger om mer aggressiv pengetrykking.

Når land trykker mer penger for å få fart på inflasjonen, slik Japan har varslet, vil det også påvirke valutakursen.

I Japan har det fått den effekten at i løpet av de siste fem månedene har japanske yen blitt 17,5 prosent mindre verdt mot dollar. Yen-fallet medført både børsoppgang og jubel i eksportsektoren - akkurat slik politikerne håpet.

LES OGSÅ: G20 løfter Asia

Meningsløst

Dette illustrerer «noe av meningsløsheten i øvelsen» fra G20, skriver DNB Markets i sin morgenrapport mandag.

Men det som virkelig får uttalelsen fra G20 til å klinge hult, er at det japanerne nå gjør for å få opp prisveksten, er noe «de fleste vestlige sentralbanker på med, om enn i varierende grad», skriver DNB.

Banken påpeker også at det ikke er noen nyhetsverdi i utsagnet om å avstå fra konkurrerende devalueringer. Det er det nemlig ingen av G20-landene som driver med. «Da koster det ikke stort å forplikte seg til å ikke gjøre noe man likevel ikke gjør,» skriver DNB.

LES OGSÅ: Bygger det opp til valutakrig?

Valuta-uro

Når et lands valuta blir billigere sammenlignet med andre valuta, styrker det konkurranseutsatt industri - næringer som produserer eksportvarer. Andre land som produserer lignende varer, får i samme sleng sin konkurransekraft svekket.

Vedvarende svekkelse av et lands valuta kan medføre at «konkurrent-land» kan gripe til mottiltak. Et eksempel er proteksjonisme i form av for eksempel tollbarrierer, et annet er å gripe inn i valutamarkedet.

G20 har nå sagt at de ikke skal gjøre noen av delene, men de unnlater å si noe om å føre en ekspansiv pengepolitikk, som også har betydning for valutakursene.

Eurosonen har den siste tiden fått merke effekten av den ekspansive pengepolitkken i både Japan og USA.

LES OGSÅ: Valutakrig dominerer G20-drøftinger

Euro-bekymring

Billigere yen og dollar mot euro har bidratt til å styrke eksportsektorene i Japan og USA - mens i Europa truer en dyrere euro med å kvele den økonomiske bedringen etter finans- og gjeldskrisen før den i det hele tatt er kommet i gang.

Før forrige rentemøte i Den europeiske sentralbanken ESB var det knyttet stor spenning til hva sentralbanksjef Mario Draghi ville si angående eurokursen - som før møtet hadde steget til det høyeste prisnivået mot dollar på 14 måneder.

- Eurosonens økonomi trenger en styrket euro like mye som den trenger et hull i hodet, sa analytiker Nick Kounis i ABN Amro i Nederland til Bloomberg.

På pressekonferansen etter rentebeslutningen 7. februar, sa Draghi at han var bekymret for at den sterke euroen kan få konsekvenser for inflasjonen og skade den økonomiske veksten.

LES OGSÅ: Får han markedene til å le i dag?

Publisert:
Gå til e24.no