Spåmann vs. økonom: Slik blir geitas år for verdens nest største økonomi
«Verdens beste spåmann» avblåser boligkrisen i Kina, og anbefaler investeringer i Alibaba, energiaksjer og ...frimerker. Slik svarer økonomen.
– Det blir et spesielt år i år, sier spåmann Henning Hai Lee Yang til E24, idet han kommer med sine prognoser for 2015.
– I år, fra 19. februar, startet «geitas år». I kinesisk sammenheng er geiter og sauer fine dyr. De er fredelige. Vi går inn i en periode med litt fred i verden. Forhåpentligvis. Så vanskelige konflikter vil løses, som i Midtøsten og Ukraina.
Han advarer imidlertid mot at geita kan være litt for ettergivende, uten at det trenger å være negativt. Til sammenligning var 2014 «hestens år» og hesten står i Kina for fart og spenning.
Oslo-mannen ble kåret til «verdens beste spåmann» av BBC da han helt presist spådde at Elisabeth Andreassens «I evighet» havnet på annenplass i Melodi Grand Prix i 1996.
Han bruker kinesisk astrologi for å se inn i fremtiden. Både såkalt numerologi og astrologi er mye brukt i Kina.
Astrologien tar utgangspunkt i at historien gjentar seg, og ifølge de astrologiske reglene skjer dette i sykluser på 12, 24, 36, 48 og 60 år, forteller han.
Boligboble i Kina?
Det spekuleres i stadighet i mediene om det blir boligboble eller ikke i Kina.
Selv mener Henning Hai Lee Yang at det ikke er noen grunn til bekymring, og sier:
– Det er veldig mange mennesker i Kina. Det eneste som kan skje, er at utbyggerne må sette ned prisene.
Grunnet Kinas befolkning på rundt 1,4 milliarder innbyggere tror ikke spåmannen på en boligboble. Som han sier, det blir ingen boble, for det er ingen mangel på mennesker.
Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Mangement er ikke like optimistisk:
– Jeg har vel et mer nyansert bilde enn hans spådommer, og tror det er lommer av steder hvor det er boligboble eller tendenser til boligbobler. Kina er stort, og det er spesielt i såkalte tier 3- og tier 4-byer det nok har blitt bygd for mange boliger, og hvor jeg tror det fortsatt kommer til å utvikle seg svakt.
– Jeg tror det er for tidlig å si at det har snudd i boligmarkedet. Det er ønsket fra myndighetenes side å dempe dette markedet, ikke minst sett i lys av den kraftig kredittveksten i det såkalte skyggebankmarkedet, sier Chen.
Lavere vekst
Kinesiske myndigheter har i flere år levert tall som viser en vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) på godt over syv prosent. Den tiden tror investeringsstrategen snart er omme, men når er det vanskelig å spå:
– Veksten skal mye ned, og det er ikke noe galt i det.
Storebrand-forvalteren tror at BNP-veksten i Kina i 2015 vil ligge rundt 6–7 prosent, godt hjulpet av fallende oljepris og inflasjon, som trolig vil trigge ytterligere pengepolitisk stimuli.
Han spår en vekst på nivå med vestlige land på lengre sikt. Kina vil da gå i retning av å bli ett mer modent marked, og dermed ikke så ulikt de de vestlige landene, finansielt sett.
Den formidable veksten Kina har hatt det siste tiåret - før finanskrisen vokste landets økonomi årlig med 14 prosent - har løftet stadig flere millioner av kinesere opp i middelklassen.
Og det er ikke uvanlig i Kina å konsultere astrologer eller andre kilder til informasjon for å få råd - også om plassering av penger.,
Astrologi spiller en viktig rolle for kinesernes hverdagsliv og råd fra spåmenn lyttes til, også når det kommer til private investeringer.
Henning Hai Lee Yang anbefaler kjøp av aksjer i bolig- og energiselskaper i 2015.
Dette er sektorer han mener at vil fortsette å holde koken. Samtidig holder han en finger på den kinesiske nettsalgsgiganten Alibaba.
Men skal du bli riktig, riktig rik på investeringer, må du se en helt annen vei enn aksjer:
– Frimerker er verdens beste investering, først og fremst kjøp av de kinesiske frimerkene, deretter amerikanske og britiske, sier spåmannen som selv fikk rådet av sin far.
Lett omsettelig
Henning Hai Lee Yang trekker frem følgende eksempel:
– Kjøpte du et frimerke til åtte øre i 1980 er det i dag verdt hele 15.000 kroner!
Han sier videre at det er flere fordeler med investeringer i frimerker. De er uten moms- og skatt, lett omsettelige og verdistigningen er høy, svært høy!
Senior porteføljeforvalter Olav Chens kommenter frimerkeinvesteringen slik:
– Jeg er ikke ekspert på frimerker, men mener det finnes langt bedre investeringsalternativer enn dette. En balansert diversifisert portefølje – gjerne med fond eller kombinasjonsfond – med både aksjer og obligasjoner, tror jeg gir en bedre forventet avkastning til en akseptabel risiko.