Tror ikke Norges Bank vil kjempe mot sterkere krone: – Som å slåss med vindmøller

Norske eksportbedrifter har dratt fordeler av veldig svak krone de siste årene. Den tiden er over, ifølge analytiker.

FØR DET BRAKER LØS: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sine lokaler i Oslo, dagen før årstalen for 2017. Han går på talerstolen klokken 18.00 i kveld torsdag.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Da sentralbanksjef Øystein Olsen gikk på talerstolen i fjor kostet én euro over 9,50 kroner – i dag får du den samme euroen til 8,84 kroner.

Én dollar kostet 8,58 kroner sist det var årstale, denne koster i dag 8,36 kroner.

Kronen har styrket seg med cirka 0,5 prosent på begge de to valutaene de siste 12 månedene, og den vil styrke seg mer ifølge Sjefanalytiker i Nordea Ole Håkon Eek-Nielsen.

– Vi har 8,50 euro/norske ved årsslutt, og det samme neste år, sier han Eek-Nielsen til E24.

Les også

Regjeringen øker oljefondets aksjeandel fra 62,5 til 70 prosent

Nordea-analytikeren tror også at kronen vil styrke seg mot dollar de neste to årene. Ifølge bankens analyser vil én dollar koste 7,70 kroner ved slutten av 2017, og falle ytterligere 50 øre i 2018.

Også DNB Markets ser for seg en sterkere krone.

– Vi ser for oss at kronen er på 8,70 mot euro om ett år, uttalte valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24 i januar.

Verre for eksport

En sterkere krone kan bli en hodepine for bedrifter som selger varene sine i norske kroner - det være seg hotellopphold, fisk eller aluminium.

STERKERE KRONE: Slik tror Nordea Markets at den norske kronen vil utvikle seg mot euro de neste årene.

Foto: Nordea Markets

Sjømat Norge-direktør Geir Ove Ystmark uttalte til E24 i januar at bransjen har hatt en positiv effekt av den lave kronekursen, og at det har styrket selskapenes konkurransekraft i det globale markedet.

Til tross for tøffere konkurransevilkår i enkelte næringer tror ikke Eek-Nielsen at Norges Bank bør foreta seg noe for å bremse utviklingen for kronen.

– Jeg tror de kommer til å akseptere at kronen blir sterkere, og jeg tror de burde akseptere det også – å prøve å bekjempe sterkere krone er som å slåss med vindmøller, sier han.

EUROEN SVEKKET: Den norske kronen har styrket seg mot euro siden forrige gang sentralbanksjefen holdt sin årstale.

Foto: Infront

– Vi har en svak krone allerede, og den har bidratt mye til omstilling av økonomien, men vi kan ikke regne med å beholde en så svak krone. Hvorfor skal Norge ha svakere krone enn vi noen gang har hatt når det tross alt går så bra som det gjør? Spør han.

Må kunne konkurrere

Knut Sunde direktør i Norsk Industri uttalte tidligere i år til E24 at den svake kronen de siste årene har vært en viktig støtdemper for industrien. Ifølge han er det stort spenn mellom ulike bedrifters smerteterskel, og at en sterkere krone særlig kommer til å ramme bedrifter som allerede sliter med dårlig lønnsomhet, eller som har inngått lange kontrakter.

Eek-Nielsen mener at eksportbedriftene må kunne klare å konkurrere med sterkere krone dersom de skal ha livets rett.

– Hvis eksportnæringen ikke klarer seg med 8,50 burde den kanskje ikke klare seg, da står de ikke til internasjonal konkurranse, og det er beklagelig, men da må de prøve å finne på noe lurere, sier han.

SVAKERE DOLLAR: Den norske kronen har også styrket seg mot dollar det siste året.

Foto: Infront
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs
  2. Dollar
  3. Euro

Flere artikler

  1. Fortsatt «ekstremt svak», men: Nå øker appetitten på norske kroner

  2. Billigste euro i år

  3. – Ganske hissig

  4. Annonsørinnhold

  5. Kronehopp denne uken: – Markedet har undervurdert styrken i norsk økonomi

  6. – Et uvanlig år for kronekursen