Bipper-gründer vurderer å flagge ut på grunn av formuesskatten

«Årets Gründerkvinne» 2011 tror formuesskatten kan kvele gründerkulturen. Nå vurderer hun å flagge ut for å realisere Bipper-drømmen.

- MÅ SELGE AKSJER: Silje Vallestad, grunnleggeren av Bipper, må selge aksjer i selskapet, hvis hun skal dekke formuesskattekravet.
Publisert:

En ny rapport viser at 21.000 bedriftseiere betaler en formuesskatt som er høyere enn samlet årsresultat i bedriften.

En av dem er trolig fjorårets «Gründerkvinne», Silje Vallestad (34) fra Florø. Hun startet opp selskapet Bipper - et selskap som har spesialisert seg på trygghetssløsninger på mobil.

Vallestad har nettopp fått beskjed fra staten at hun vil bli avkrevd formuesskatt, og det kom som en overraskelse på gründeren, som trodde skatten var forbeholdt de rike og mektige:

- Jeg har nettopp skjønt denne formuesskatten selv, og jeg tror ikke Ola Nordmann tenker så mye på hva denne skatten egentlig er. Jeg trodde det var en skatt for de rikeste som hadde masse penger på bok. Men nå har den blitt veldig reell for meg, og enda mer reell blir den neste år, sier Vallestad til E24.

Nå frykter hun for sin egen rolle i selskapet hun har bygget opp siden 2006:

- Å selge mine aksjer i selskapet jeg har bygget opp er den eneste muligheten jeg har for å dekke den skattesmellen jeg får i år som følge av skatt på potensiell formue samt skatt på prisen som «Årets Gründerkvinne», jeg må altså selge meg ned i selskapet jeg bygger opp for å dekke en potensiell formue jeg er med på å skape, sier hun.

- Det er fryktelig surt, legger hun til.

Hun eier drøyt 40 prosent av selskapet. Ved forrige eksterne emisjon ble Bipper verdsatt til rundt 80 millioner kroner.

Er du i en lignende situasjon? Ta kontakt med E24s journalist

Vant 1 million

Vallestad ble kåret til «Årets Gründerkvinne» i 2011 av Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet. Hun innkasserte en premie på 1 million kroner.

Millionpremien måtte Vallestad spytte inn igjen i Bipper - og selvsagt også skatte av. Likevel er det formuesskatten hun uttrykker sin misnøye om:

- Det er viktig å understreke at skattesmellen jeg får i år er en sammensatt sak mellom formuesskatten og skatt på «Årets Gründerkvinne»-prisen som jeg ble tildelt personlig, men med et krav om at den investeres i Bipper. Det er uansett teamet om formuesskatt som er viktig, sier hun.

Hun anslår at den totale skattesmellen vil bli på rundt 200.000 kroner i år.

34-åringen ble i fjor kåret til Vestlandets største ledertalent av E24.

- Verdien ligger i brukerne

Formuesskatten er en privat skatt og blir betalt av eierne uavhengig av den økonomiske tilstanden i selskapet.

Bipper-grunnleggeren trekker frem et eksempel fra USA, som viser hvordan en formuesskatt kan ramme nystartede bedrifter.

- Ta for eksempel bildedelingstjenesteselskapet Pinterest i USA. For ett år siden ble selskapet verdsatt til 40 millioner dollar med samme antall brukere som vår trygghetsalarm bSafe har i dag. Seks til ni måneder senere ble selskapet verdsatt til 200 millioner dollar. Og det uten at selskapet har inntekter. Pinterest er gratis å bruke. Verdiene ligger i antallet brukere, og tro på at disse kan omsettes i kapital på et senere tidspunkt, forteller hun.

- Hvordan ville dette slått ut i Norge? Pinterest tjener ikke penger og har ingen annen inntektsstrøm enn den fra investorene. De har altså ingen plass å hente utbytte fra, og den eneste muligheten ville da vært å øke lønnen betydelig, eller salg av aksjer i selskapet, for å kunne dekke en eventuell formueskatt, sier Vallestad til E24.

- Umulig for norske bedrifter

34-åringen mener det er umulig for norske selskaper å nærme seg en slik vekst uten å få svi.

- Det er derfor helt umulig for en norsk bedrift å vokse slik som selskapene kan gjøre i USA. Jeg ser med skrekk, rent privatøkonomisk sett, på hva som skjer hvis vi får til samme vekst som eksempelvis Pinterest. Og alt i dag tyder på at det ligger til rette for det når vi nå satser i USA, sier hun til E24.

Bipper-grunnleggeren har investert mye penger i sitt hjertebarn de siste årene, finansierte av egne private lån. En klokkertro på selskapet gjør at Vallestad ikke vil selge seg ut med det første.

- Hvert eneste år har jeg tatt opp private lån for å investere i selskapet. Jeg har vært med på emisjoner og investert - både for å ikke vannes ut mer enn nødvendig og for å vise at jeg har enorm tro på det vi driver med, sier hun.

- Må skatte av mulige verdier

Hun frykter at selskapet kan bli rammet av sin egen suksess.

- Bipper er et typisk «Silicon Valley»-selskap, med en periode med utvikling der eneste inntekt er investeringer investorer foretar seg i selskapet. Og med utviklingen kommer også verdiøkningen, sier Vallestad.

- Vi er best på trygghetsløsninger på mobil, og det er ingen andre i verden som er bedre enn oss på dette. Det er et veldig ungt marked, men vi har tro på at det vil ta av innen ett til tre år – det vil også bety en verdiøkning. Vi ser at det begynner å ta av nå, legger hun til.

Vallestand mener problemet med formuesskatten er at bedriftseiere blir skattet av verdier som ennå ikke finnes.

- Gründere bygget opp selskaper og sitter på eiendeler, før de selger seg ut av selskapet – noe de ofte gjør – og dermed skatte av gevinsten de får ved salget. Problemet med formuesskatten er at gründere, som meg, må skatte av potensielle verdier i selskapene før disse er realisert, sier hun.

- Må ta opp private lån

Det betyr at eierne må ta opp nye lån for å dekke kravene:

- Det betyr at i bedrifter som Bipper og andre tilsvarende gründerbedrifter der man ikke kan øke lønnen eller ta ut utbytte, må gründerne ta opp private lån for å dekke formuesskatten. Men man har kanskje tatt opp flere lån for å bygge opp selskapet, sier hun til E24.

- Jeg kan ikke ta ut utbytte i Bipper, for det finnes ikke, jeg kan heller ikke øke lønnen for å kunne dekke skattekravet.

Skattekravet har vært en tankevekker for Vallestad som vurderer å flagge ut, hvis selskapet oppnår den potensielle suksessen som ligger og venter:

- De siste årene har jeg tenkt mer på gründerollen enn rollen som eier. Sistnevnte har jeg fått merke nå. Det er mange som har sagt til meg at jeg må ta med meg Bipper og flytte ut av landet hvis vi skal få til det vi håper å klare, sier Silje Vallestad.

LES OGSÅ:

Publisert: