Overraskende svak nedgang for shoppingen i mars

Sterk vekst for dagligvarebutikkene bidro til at detaljhandelen falt mindre enn ventet i mars, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert:

Omsetningen i detaljhandelen gikk ned med 0,9 prosent fra februar til mars.

Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var konsensusforventningene et fall på 7,0 prosent, ifølge Nordea Markets. Måneden før, i februar, viste tallet en økning på 2,0 prosent.

Statistikkbyrået varsler at tiltakene mot virusspredningen, som ble satt inn i midten av mars, har gitt store utslag i handlemønsteret. Det er også store bransjeforskjeller.

Hamstring bidro til dagligvarehopp

Dagligvareforretningene hadde en vekst på 11 prosent i perioden, og bidro dermed kraftig på oppsiden. Ifølge SSB utgjør dagligvareomsetningen hele 40 prosent av den totale indeksen.

«Den sterke veksten innen dagligvare kan ses i sammenheng med mindre grensehandel og hamstring av dagligvarer etter at regjeringen innførte tiltak mot spredning av coronaviruset i Norge den 12.mars,» skriver SSB i dagens melding.

Dessuten har tiltakene gjort det mer vanlig å spise hjemme, trekker byrået frem.

Samtidig opplevde også apoteker og netthandel vekst i volumet i løpet av måneden.

På den andre siden var det kraftig nedgang for butikker som selger klær og sko. Det samme var det for bensinstasjoner og sportsbutikker, ifølge SSB.

«Nedgangen i salget av sportsutstyr kommer etter en sterk februar måned for denne bransjen, preget av store salg,» skriver statistikkbyrået.

Koronapandemien gir store bransjeforskjeller i detaljhandelen, skriver SSB
Publisert: