Statsbudsjettet: Foreslår å justere opp alkohol- og tobakksavgiftene

Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med 1,5 prosent for brennevin og 1,4 prosent for vin. Det får Vin- og brennevinleverandørenes forening til å reagere.

ØKER: Avgiftene på alkoholholdige drikkevarer foreslås økt i takt med prisveksten.
  • David Bach
Publisert:

Få siste nytt om statsbudsjettet i E24s direktestudio gjennom dagen!

For 2019 foreslås det at avgiftssatsene for alkoholholdige drikkevarer økes i takt med prisveksten, skriver Finansdepartementet i regjeringens budsjettforslag.

Avgiftene økes i hovedsak med 1,5 prosent, mens det holder med 1,4 prosent for drikke med en alkoholprosent mellom 4,7 og 22, altså primært øl og vin.

Økningen får generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening til å reagere.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Foreningen skriver i en pressemelding at alkoholavgiftene har økt med 12 prosent siden Siv Jensen tok over som finansminister, og at grensehandelen har økt med 13,5 prosent i samme periode. Jordheim kaller forslaget til statsbudsjettet for 2019 for «en gavepakke til Systembolaget og grensehandlere».

VGs kommentator Frithjof Jacobsen tror det kan bli Siv Jensens siste budsjett:

– Konsekvensen av Regjeringens politikk, er at svenskene tjener godt på nordmenns kjøp av vin og brennevin. Salget av vin og brennevin på Vinmonopolet har sunket med over en million liter siden 2013. Dette er dramatisk for Vinmonopolet som nå selger bare omtrent halvparten av brennevinet som drikkes i Norge, sier Jordheim i pressemeldingen.

Les også

Jensen vil spare i Oljefondet

Hun mener Regjeringen heller må sette inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget.

– Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker, sier Jordheim videre.

For tobakksvarer økes også satsene med 1,5 prosent for sigarer, sigaretter og røyketobakk til 263 kroner per 100 gram. Avgiften for snus og skråtobakk økes med 1,9 prosent til 107 kroner per 100 gram, mens avgiften for sigarettpapir økes med 1,5 prosent til 4,02 kroner for 100 stykk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Alkohol
  2. Tobakk

Flere artikler

  1. Staten kan tjene nesten fem milliarder ekstra i alkoholavgifter

  2. – Et historisk grep for å redusere grensehandelen

  3. Vinmonopolet har sørget for 2,68 milliarder kroner ekstra i statskassen

  4. Systembolaget har tapt milliarder på fall i norske kunder

  5. Slik påvirker statsbudsjettet økonomien din