Dette skjer denne uken

Her hjemme er det spor spenning knyttet til ferske boligpristall, mens internasjonalt venter markedet spent på månedens viktigste tall.

JOBBTALL: Mange vil følge spent med på tallene som kommer frem i den offisielle jobbrapporten fra USA fredag denne uken. Arbeidsledigheten synker i USA og mange er spente på å se om lønningene øker.

Foto: Drew Angerer AFP
Publisert:

Den første virkelige ferieuken er i gang, men det er flere grunner til å holde et øye eller to med nyhetsbildet denne uken.

Særlig tre hendelser står seg ut:

** Rentebeslutning fra Sverige, tirsdag

** Utviklingen i norske boligpriser, onsdag

** Den månedlige jobbrapporten, nonfarm payrolls, fra USA

Jobbrapport

Blant økonomene er det ingen tvil om at jobbrapporten i USA, bedre kjent som månedens viktigste tall, blir ukens happening for det internasjonale markedet.

Rapporten har kraft til å bevege verdens finansmarkeder.

Arbeidsmarkedsrapporten i USA legges frem den første fredagen i hver måned. Spesielt viktig kan utviklingen i amerikanernes lønningspose blir. Den såkalte lønnsveksten har nemlig utviklet seg relativt svakt.

– Får man sterke tall her, kan man vente seg et skift i markedet og en sterkere dollar, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, til E24.

Spent på lønningene

Selv om arbeidsledigheten har gått ned i USA, så har det vært lite endring i lønnsveksten, og på fredag vil se om denne trenden vedvarer, skriver Nordea Markets i sin ukentlige rapport.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, er spent på å se lønnstallene.

– Ettersom arbeidsledigheten i landet har gått ned, venter vi nå på å se en vekst i lønningene også. Jeg er overbevist om at veksten i amerikansk økonomi fortsetter i et lavt tempo, sier han.

Ledigheten forventes å bli værende på 4,4 prosent, som er den laveste på 16 år.

SPENT PÅ TALL: Kjetil Olsen ser at det er en god fart i den Amerikanske økonomien om dagen, men venter å se en endring i lønnsvekten.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Industritall

Kyrre Aamdal i DNB trekker også frem ISM-indeksen som publiseres mandag. Dette er en ledende indikator for industrien i USA.

– Forventningene tyder ikke på noe veldig skift, men får man en vesentlig endring så kan det få konsekvenser i markedet, sier Aamdal.

Indeksen er ikke bare viktig for utviklingen i amerikansk økonomi, men er også en viktig indikator for industrien i resten av verden.

Les også

Færre visninger av boligannonser i Oslo

Norske boligpriser

På onsdag kommer tall for boligrisene her til lands i juni. Prisene i mai gikk ned 1,1 prosent etter flere måneder med lav vekst, og det forventes ikke noe oppgang for juni heller.

– Vi får nok en liten korreksjon i deler av Oslo-markedet, men vi ser ikke at det blir noe stor reaksjon, sier Kjetil Olsen.

Nordea Markets forventer negative tall også for juni, og sier de kommer til å følge med på forholdet mellom prisene i Oslo og resten av landet.

Går man litt dypere i tallene fra mai, så kan man nemlig se at Oslo var den eneste storbyen hvor prisene gikk ned.

Svensk rentebeslutning

På tirsdag skal svenske Riksbanken i Sverige presentere hva sentralbanken har besluttet å gjøre med styringsrenten. Bankene forventer ingen renteendring fra Riksbanken denne gang, men det er forventninger om at rentebanen justeres.

– Vi venter ikke noen endring i renten, men de legger nok frem en ny rentebane som kan forsvares mot svingningen i euroen den siste uken. Hvis de beholder den rentebanen de har i dag, så vil det kunne gi en svakere svensk krone, sier Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Nordea Markets mener at rentebanen blir holdt slik den er, men at det kan komme en endring på bakgrunn av markedets bevegelser i det siste.

Les også

Øystein Olsen om nedkjølingen i boligmarkedet: – En utvikling som måtte komme

Les også

Spår boligprisfall på 20 prosent i Oslo

Les også

Så mye av boligboomen skyldes spekulanter