Dette skjer denne uken

Her hjemme er det spor spenning knyttet til ferske boligpristall, mens internasjonalt venter markedet spent på månedens viktigste tall.

JOBBTALL: Mange vil følge spent med på tallene som kommer frem i den offisielle jobbrapporten fra USA fredag denne uken. Arbeidsledigheten synker i USA og mange er spente på å se om lønningene øker.

Foto: Drew Angerer AFP
 • Christian Gran Svenningsen
Publisert:

Den første virkelige ferieuken er i gang, men det er flere grunner til å holde et øye eller to med nyhetsbildet denne uken.

Særlig tre hendelser står seg ut:

** Rentebeslutning fra Sverige, tirsdag

** Utviklingen i norske boligpriser, onsdag

** Den månedlige jobbrapporten, nonfarm payrolls, fra USA

Jobbrapport

Blant økonomene er det ingen tvil om at jobbrapporten i USA, bedre kjent som månedens viktigste tall, blir ukens happening for det internasjonale markedet.

Rapporten har kraft til å bevege verdens finansmarkeder.

Arbeidsmarkedsrapporten i USA legges frem den første fredagen i hver måned. Spesielt viktig kan utviklingen i amerikanernes lønningspose blir. Den såkalte lønnsveksten har nemlig utviklet seg relativt svakt.

– Får man sterke tall her, kan man vente seg et skift i markedet og en sterkere dollar, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, til E24.

Spent på lønningene

Selv om arbeidsledigheten har gått ned i USA, så har det vært lite endring i lønnsveksten, og på fredag vil se om denne trenden vedvarer, skriver Nordea Markets i sin ukentlige rapport.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, er spent på å se lønnstallene.

– Ettersom arbeidsledigheten i landet har gått ned, venter vi nå på å se en vekst i lønningene også. Jeg er overbevist om at veksten i amerikansk økonomi fortsetter i et lavt tempo, sier han.

Ledigheten forventes å bli værende på 4,4 prosent, som er den laveste på 16 år.

SPENT PÅ TALL: Kjetil Olsen ser at det er en god fart i den Amerikanske økonomien om dagen, men venter å se en endring i lønnsvekten.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Industritall

Kyrre Aamdal i DNB trekker også frem ISM-indeksen som publiseres mandag. Dette er en ledende indikator for industrien i USA.

– Forventningene tyder ikke på noe veldig skift, men får man en vesentlig endring så kan det få konsekvenser i markedet, sier Aamdal.

Indeksen er ikke bare viktig for utviklingen i amerikansk økonomi, men er også en viktig indikator for industrien i resten av verden.

Les også

Færre visninger av boligannonser i Oslo

Norske boligpriser

På onsdag kommer tall for boligrisene her til lands i juni. Prisene i mai gikk ned 1,1 prosent etter flere måneder med lav vekst, og det forventes ikke noe oppgang for juni heller.

– Vi får nok en liten korreksjon i deler av Oslo-markedet, men vi ser ikke at det blir noe stor reaksjon, sier Kjetil Olsen.

Nordea Markets forventer negative tall også for juni, og sier de kommer til å følge med på forholdet mellom prisene i Oslo og resten av landet.

Går man litt dypere i tallene fra mai, så kan man nemlig se at Oslo var den eneste storbyen hvor prisene gikk ned.

Svensk rentebeslutning

På tirsdag skal svenske Riksbanken i Sverige presentere hva sentralbanken har besluttet å gjøre med styringsrenten. Bankene forventer ingen renteendring fra Riksbanken denne gang, men det er forventninger om at rentebanen justeres.

– Vi venter ikke noen endring i renten, men de legger nok frem en ny rentebane som kan forsvares mot svingningen i euroen den siste uken. Hvis de beholder den rentebanen de har i dag, så vil det kunne gi en svakere svensk krone, sier Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Nordea Markets mener at rentebanen blir holdt slik den er, men at det kan komme en endring på bakgrunn av markedets bevegelser i det siste.

Les også

Øystein Olsen om nedkjølingen i boligmarkedet: – En utvikling som måtte komme

Les også

Spår boligprisfall på 20 prosent i Oslo

Les også

Så mye av boligboomen skyldes spekulanter

Her kan du lese mer om

 1. Norge
 2. Bolig
 3. Boligmarkedet
 4. Arbeidsledighet
 5. Dollar
 6. Bank
 7. DNB

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Boligpriser og «månedens viktigste tall»

 2. Dette skjer denne uken: Boligfasit og månedens viktigste tall

 3. Dette skjer denne uken

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken

 6. USA skapte 222.000 nye jobber i juni