Meglertopper krever full Siv-retrett

Sjefene i PrivatMegleren og Krogsveen mener boligmarkedet er godt nok nedkjølt.

FÅ PÅ VISNING: Boliglånsforskriften har dempet prisene mer enn myndighetene trodde den skulle, mener meglertoppene.

Foto: Brian Cliff Olguin VG
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Boliglånsforskriften som finansminister Siv Jensen (Frp) innførte fra januar, skulle dempe den voldsomme prisutviklingen som man så gjennom fjoråret.

Men etter flere måneder med boligprisfall, mener flere av meglertoppene at nok er nok.

– Det er viktig å unngå at nedgangstrenden blir forsterket ytterligere. Vi mener derfor at det nå er riktig å lette på boliglånsforskriften, slik at bankene kan utøve funksjonen sin - nemlig å yte kreditt etter godt skjønn, sier administrerende direktør og analytiker i Krogsveen, Leif J. Laugen.

Han får støtte fra sjefen i PrivatMegleren:

– Boliglånsforskriften burde aldri vært innført, fordi markedet har vist evne til å regulere seg selv, sier Grethe W. Meier til E24.

Få bolignyhetene først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

– Innstrammingene har virket

Onsdag kom tallene som viser at prisen for boliger i Norge har falt med 1,6 prosent på landsbasis fra august til september. Justert for sesongvariasjoner var fallet på 0,5 prosent.

Les også

Sjefanalytiker: Boligprisfallet er bredere enn ventet

Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste en tydelig trend på en svak prisutvikling i hele landet.

Årsakene til nedgangen er lavere befolkningsvekst enn forventet, en historisk høy boligbygging og innstrammingene i boliglånsforskriften som regjeringen innførte 1. januar, ifølge Eiendom Norge.

– Vi må tilbake til finanskrisen for å finne et like sterkt fall i tolvmånedersveksten nasjonalt, fortalte Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

Ifølge boliglånsforskriften skal ingen kunne låne mer enn fem ganger inntekten, og det ble også lagt inn krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.

– Innstrammingen har virket, og det raskere enn vi tror finansmyndighetene har forutsett, sier Laugen, som også forteller at prisnedgangen har vært viktig.

VIL LETTE PÅ FORSKRIFTEN: Leif J. Laugen er sjef i Krogsveen.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

– Prisnedgangen har vært viktig, og ønsket av myndighetene, fordi at prisveksten og den tilhørende gjeldsoppbyggingen var i ferd med å gå for langt, forteller han.

Også Dreyer i Eiendom Norge mener at effekten av boliglånsforskriften er sterkere enn ventet.

– Boliglånsforskriften har fått en betydelig sterkere effekt på boligprisutviklingen enn mange ventet. Når man medisinerer det man beskriver som en pasient, så må man passe på at ikke medisinen blir for sterk. Det kan tyde på er tilfelle her, sier Dreyer til NTB.

Ytterligere usikkerhet

Laugen i Krogsveen mener imidlertid at fallet kan skape en unødvendig selvforsterkende effekt, som igjen øker bankenes bekymring for sine panteverdier.

– Det vil være rasjonelt for den enkelte bank å forlange salg før kjøp når man skal bytte bolig. Hvis flere banker strammer til samtidig, kan det forrykke balansen i markedet og paradoksalt nok skape ytterligere usikkerhet og forsterke prisnedgangen, sier Laugen.

Les også

Gikk én million over – der boligprisene synker mest

Finansminister Siv Jensen sier i en epost til E24 at det ikke er aktuelt å røre boligforskriften allerede.

–Vi følger nøye med på utviklingen både i boligpriser og husholdningenes gjeld. Vi lytter også til innspill fra markedsaktører. Men vi ser ingen grunn til å endre boliglånsforskriften nå, sier hun.

– Dagens forskrift er midlertidig og skal gjelde frem til sommeren 2018. Vi vil vurdere den i god tid før det.

Finansministeren understreker at hovedformålet med forskriften er å bidra til en mer bærekraftig utvikling i boligmarkedet.

– Gjelden i husholdningene vokser fortsatt mye, blant annet som følge av den sterke boligprisveksten vi har bak oss. De siste månedene har boligprisene kommet ned. Forhåpentligvis vil også gjeldsveksten avta etter hver, sier Jensen.

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Privatøkonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

  2. – Boliglånsforskriften blir stående

  3. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

  4. Annonsørinnhold

  5. Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt

  6. Frykter «jojo-effekt»