Solberg vil unngå asylsprekk i budsjettet

Å håndtere et økende antall asylsøkere uten større belastninger i et allerede ekspansivt budsjett, blir høstens kanskje mest krevende oppgave for statsminister Erna Solberg (H).

KREVENDE: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) erkjenner at flyktningkrisen og asyltilstrømmingen til Norge er en krevende oppgave for regjeringen.

  • NTB
Publisert:

– Det er beløpsstørrelser her som er vanskelige å putte inn i et ordinært budsjett, men vi må tenke over at vi ikke bare skal øke utgiftene hele veien. Vi må vurdere hva vi kan gjøre for å få ned noen av disse utgiftene, sier Solberg til NTB.

Først om noen uker blir det klart hvordan regjeringen akter å dekke inn utgiftene til mottak og bosetting av asylsøkere som har kommet til Norge de siste månedene. Solberg åpner for å bruke noen flere oljekroner, men ber opposisjonen bidra til å holde kostnadene nede.

Les også

Professor blåser av regjeringens skatteendringer : – Mye støy og lite substans

– Vi skal bli bedre på integrering og jobbe mer effektivt og systematisk, men vi må også vurdere hva vi kan gjøre for å få ned noen av disse utgiftene, sier hun.

Nye runder

Det ventes opptil 25.000 asylsøkere til Norge i år og flere enn 30.000 neste år, ifølge de nyeste anslagene fra Utlendingsdirektoratet. Til sammenligning søkte 11.500 mennesker asyl i Norge i 2014.

– Det er en svært krevende situasjon. Tilstrømmingen av asylsøkere er betydelig og kommer til å kreve mye ressurser. Mange steiner skal snus før regjeringen er rede til å legge fram en tilleggsproposisjon, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Hun ønsker ikke å kommentere hvordan regjeringen ser for seg å dekke inn de økte utgiftene, men Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi har sagt at det er naturlig å tenke seg en stor omdisponering av Utenriksdepartementets midler innenfor bistandsbudsjettet.

Les også

Regjeringen får refs for finansmoms

– Hvis regjeringens svar bare er å flytte på bistandsmidler og ikke bruke én ekstra krone, så blir det tøffe forhandlinger, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen, til Dagbladet.

Må se an

Når tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2016 kommer, er ennå ikke avklart.

– Vi må se an utviklingen i tallene over ankomster. Men dette skal inn i Stortingets budsjettvedtak, og da er målsettingen å ha proposisjonen klar i månedsskiftet oktober/november, sier Solberg. Hun viser til at høstmånedene kan se en nedgang i antallet asylankomster til Norge, men sikkert er det ikke.

Kommuneorganisasjonen KS sier pengene kommunene får i statsbudsjettet for økt bosetting av flyktninger, langt ifra er tilstrekkelig.

Les også

Kritiserer regjeringens bistandsprioriteringer

– Det vil kreve langt mer enn det som ligger i dette budsjettforslaget. Jeg opplever også at statsministeren er klart innforstått med dette, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier ekstrabevilgningen ideelt sett bør tas innenfor dagens budsjettramme.

– Norge har doblet statsbudsjettet på ti år. Det er dobbelt så stort som Finlands, som har flere innbyggere enn oss. Det er klart at det finnes rom for effektiviseringer og besparelser i statsbudsjettet, men jeg erkjenner at regjeringen har en kjempevanskelig oppgave foran seg, sier hun.

Les også

Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Les også

Slik vil regjeringen endre skattesystemet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. SV raser mot budsjettprosessen

  2. Erna Solberg åpner for kutt i flyktningtilbudet

  3. Større deler av bistandsbudsjettet kan gå til å dekke asylutgifter

  4. – Har vært mer krevende enn det pleier

  5. DNB: – Milliarder i økte asylkostnader neste år