Jensen kan måtte slå hull på sparegrisen

Siden oppstarten har oljefondet fått friske penger fra finansministeren hvert år. Siv Jensen (Frp) kan bli den første som må slanke fondet for å få statsbudsjettet til å gå opp.

SPENNING: Denne uken legger finansminister Siv Jensen frem neste års statsbudsjett.

Terje Pedersen
  • NTB
Publisert:

Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan bli mindre enn det Jensen trenger til statsbudsjettet, skriver Aftenposten. Dermed ligger det an til at hun må ta gamle penger ut av Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, for å få nok.

Siden oppstarten av fondet i 1996 har finansministrene brukt stadig flere oljepenger. Men felles for alle har vært at årets inntekter alltid har vært mer enn store nok. Dermed har et overskudd på flere milliarder kroner blitt satt inn i oljefondet hvert år.

Blant årsakene til at inntektene trolig vil minke er at oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer. Usikkerheten i den norske økonomien er større enn på lenge.

Allerede i august spådde DNB Markets at Jensen som første finansminister kan komme til å bruke mer penger enn det oljefondet får tilført fra petroleumsnæringen.

– Et par år tilbake i tid trodde vi dette ville skje først en gang etter 2020. Oljeprisfall og lavkonjunkturen gjør at vi framskynder tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, sa senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Forslag til statsbudsjett legges fram onsdag formiddag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. – Uten oljepengene hadde ting vært veldig skralt

  2. Slutter å spare neste år

  3. Siv Jensen om å bruke oljepenger: Går ikke tom med det første

  4. Annonsørinnhold

  5. Siv sparer mindre enn ventet i Oljefondet

  6. Jensen demper bruk av oljepenger