Venstre vil stramme inn bruken av oljepenger

Venstre vil som det første politiske partiet stramme inn på statens bruk av oljepenger ved å endre handlingsregelen.

STRAMME INN: Nestleder i Venstre Terje Breivik forteller at det er nødvendig å stramme inn bruken av oljepengene.

Erlend Aas
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er tvingende nødvendig for å holde igjen på oljepengebruken i en situasjon der kostnadsnivået for norsk konkurranseutsatt næringsliv ligger 60– 70 prosent over konkurrentlandenes, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og SSB-sjef Hans Henrik Scheel har begge anbefalt å redusere pengebruken fra 4 til 3 prosent, men hittil har politikerne strittet imot.

Venstre-ledelsen kjempet på landsmøtet i fjor innbitt mot Unge Venstres forslag om nettopp kutt i oljepengebruken. Men på Venstres landsmøte neste helg kommer redaksjonskomiteen til å legge fram et forslag om kutt, og forslaget ligger an til å få klart flertall. Ifølge Aftenposten stiller en samlet partiledelse seg bak forslaget, skriver avisen.

Les også

Sjeføkonom frykter svak kontroll av Oljefondet

– Dessuten er dette viktig i et generasjonsperspektiv. Hvis vi fortsetter med dagens nivå på oljepengebruk, så går det galt, sier Breivik.

Handlingsregelen ble innført av Jens Stoltenbergs (Ap) første regjering i 2001. Den skulle sikre at flere generasjoner skulle dra nytte av Norges enorme oljeformue, og dessuten unngå overoppheting av økonomien.

Regelen sier at statsbudsjettet kan ha et underskudd i som ligger på 4 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor.

Les også:

- Det beste som kunne skjedd på dette tidspunktLO og NHO: Hevder regjeringen bidrar til at folk mister jobben- Debatten om avhengighet av oljepenger er en avsporingAndresen sammenligner oljepenger med heroin

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Vil stramme inn bruken av oljepenger

  2. Venstre vil kutte i sykelønnen

  3. Venstre vil ikke løse budsjettfloke med oljekroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljemilliarder splitter sentrum før revidert

  6. Venstre vil senke handlingsregelen