Venstre vil stramme inn bruken av oljepenger

Venstre vil som det første politiske partiet stramme inn på statens bruk av oljepenger ved å endre handlingsregelen.

STRAMME INN: Nestleder i Venstre Terje Breivik forteller at det er nødvendig å stramme inn bruken av oljepengene.

Erlend Aas
  • NTB
Publisert:

– Det er tvingende nødvendig for å holde igjen på oljepengebruken i en situasjon der kostnadsnivået for norsk konkurranseutsatt næringsliv ligger 60– 70 prosent over konkurrentlandenes, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og SSB-sjef Hans Henrik Scheel har begge anbefalt å redusere pengebruken fra 4 til 3 prosent, men hittil har politikerne strittet imot.

Venstre-ledelsen kjempet på landsmøtet i fjor innbitt mot Unge Venstres forslag om nettopp kutt i oljepengebruken. Men på Venstres landsmøte neste helg kommer redaksjonskomiteen til å legge fram et forslag om kutt, og forslaget ligger an til å få klart flertall. Ifølge Aftenposten stiller en samlet partiledelse seg bak forslaget, skriver avisen.

Les også

Sjeføkonom frykter svak kontroll av Oljefondet

– Dessuten er dette viktig i et generasjonsperspektiv. Hvis vi fortsetter med dagens nivå på oljepengebruk, så går det galt, sier Breivik.

Handlingsregelen ble innført av Jens Stoltenbergs (Ap) første regjering i 2001. Den skulle sikre at flere generasjoner skulle dra nytte av Norges enorme oljeformue, og dessuten unngå overoppheting av økonomien.

Regelen sier at statsbudsjettet kan ha et underskudd i som ligger på 4 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor.

Les også:

- Det beste som kunne skjedd på dette tidspunktLO og NHO: Hevder regjeringen bidrar til at folk mister jobben- Debatten om avhengighet av oljepenger er en avsporingAndresen sammenligner oljepenger med heroin

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Vil stramme inn bruken av oljepenger

  2. Venstre vil kutte i sykelønnen

  3. Venstre vil ikke løse budsjettfloke med oljekroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljemilliarder splitter sentrum før revidert

  6. Venstre vil senke handlingsregelen