Ap opprettholder leilighetsnorm i Oslo – Høyre kaller det boligbløff

Høyre mener Byrådet i Oslo må vrake leilighetsnormen for å sikre boligvekst, mens Ap vil beholde den for å unngå at det bare bygges dyre «bøttekott» i sentrum. 

LEILIGHETSNORMEN: Høyre vil endre leilighetsnormen slik at det kan bygges flere mindre leiligheter i Oslo, men får ikke flertall i bystyret. Bildet er fra Bjørvika. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Mudassar Kapur(H) er skuffet over at Ap fortsatt ikke vil røre leilighetsnormen i Oslo. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Frode Hansen, VG
Publisert: Publisert:

Leilighetsnormen sier at maksimalt 35 prosent av leilighetene i sentrumsnære boligprosjekter kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter, mens minst 40 prosent av leilighetene må være over 80 kvadratmeter.

– Resultatet av leilighetsnormen er at det bygges for lite av det vi trenger mest i områder med høy etterspørsel, sier Mudassar Kapur, stortingsrepresentant for Høyre, og leder for partiets storbynettverk.

Saken skal opp i Oslo bystyre i mai, men det er rødgrønt flertall for å beholde normen, ifølge bystyrets saksdokumenter.

Ap frykter dyre bøttekott

I 2016 steg boligprisen i Oslo over 20 prosent, og samme år ble Boligvekstutvalget satt ned for å øke boligbyggingen. Utvalget foreslo en rekke endringer, og under Arendalsuka i 2016 sa byrådsleder Raymond Johansen klart fra at leilighetsnormen burde endres.

Victoria Marie Evensen (Ap) vil beholde leilighetsformen for å unngå at det bare bygges dyre bøttekott.

– Det har gått over to år siden han sa at han ville endre normen, og fortsatt har det ikke skjedd noe. Det kaller jeg en boligbløff, sier Kapur til E24.

Både Høyre og Frp vil vrake normen.

Nestleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo, Victoria Marie Evensen, svarer på kritikken. Hun mener vi fortsatt trenger leilighetsnormen.

– Våre lokalpolitikere i bydelene dette gjelder er krystallklare på at det fortsatt trengs flere store leiligheter, ikke flere dyre bøttekott, sier hun til E24.

Manglende boligbygging kan gi nytt prishopp

Ap-politikeren sier at en grundig evaluering har vist at normen fungerer etter hensikten, og tviler på at den fører til dyrere boliger.

– Vi fikk en oversikt over forskjellen i antall boenheter bygget i henhold til normen, sammenlignet med antall boenheter bygget hvis boligvekstutvalgets forslag hadde vært gjeldende. Svaret fra Plan- og bygningsetaten viste en forskjell på 80 leiligheter i løpet av en fireårsperiode. Det er med andre ord ikke den faktoren som fører til høye priser i Oslo, sier hun.

Høyres Kapur er mer bekymret:

– Det er en risiko for at prisene igjen vil stige voldsomt, ettersom vi bygger minst av det som det er høyest etterspørsel etter.

– At prisveksten har kommet ned siden 2016, må ikke bli en hvilepute. Det er bekymringsfullt hvis noen tror at presset på boliger i Oslo vil minske, legger han til.

(saken fortsetter under bildet)

BOLIGBEHOV: Boligprodusentenes Forening mener det bygges for lite i Oslo.

Boligbehov i Oslo

Boligprodusentenes Forening har lenge vært bekymret for manglende boligbygging i Oslo.

– I Oslo igangsettes det nå nærmere 1.500 færre boliger årlig enn boligbehovet på 5.000. Dette vil få konsekvenser for boligprisene om ett til to år, sa foreningens leder Per Jæger i forbindelse med presentasjonen av boligstatistikk for mars.

Les også

Raymond Johansen (Ap): Boligbransjens profittkrav stopper nødvendig utbygging

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener at en rigid leilighetsnorm fører til underskudd på små leiligheter og økt prispress, og har siden 2016 ønsket en liberalisering av normen.

– Leilighetsnormen gjør det vanskeligere å dekke boligbehovet i en by med mange aleneboere. En del unge som ønsker å eie sin egen bolig, henvises til leiemarkedet hvor det er mulig å få et krypinn til en overkommelig pris, sier NEF-sjef Carl Geving til E24.

Les også

Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

Boligkvalitet i Oslo

Ap påpeker at hensikten med normen er å sikre kvalitet både på bolig og bomiljøet gjennom et minstekrav til boligstørrelser og en variert fordeling.

– For oss er kvalitet og stabile bomiljøer viktigere enn Høyre og Frps rop etter flere små leiligheter, sier hun.

Kapur mener det går an å finne fornuftige løsninger uten å måtte fire på kvalitetskravene.

– Byen bygges best i dialog med partene som skal bygge. Rigide krav hindrer nå at vi får bygd det som er mest etterspurt i Oslo sentrum, sier han.

– Vi ønsker å tilby de boligene folk vil ha, med praktiske løsninger. Kravene til kvalitet trenger ikke å reduseres hvis man bruker sunn fornuft.

Les også

NBBL-rapport: Fire faktorer holder boligprisene i sjakk

Les også

Nyboligsalg og igangsetting forsiktig opp i mars

Les også

– Spenningen kommer etter påske

Publisert:
Gå til e24.no