Lagarde blir ny IMF-sjef

Frankrikes finansminister har fått jobben som toppsjef for Det internasjonale pengefondet. - Betenkelig, sier sjeføkonom til E24.

FØRSTE KVINNELIGE IMF-SJEF: Frankrikes finansminister Christine Lagarde blir den første kvinnelige IMF-sjefen i historien.
Publisert:

Christine Lagarde, Frankrikes finansminister, blir som første kvinne sjef for IMF.

Det opplyser IMF i en uttalelse som ble lagt ut tirsdag kveld.

Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN er kritisk til at valget falt på Lagarde.

- Det som gjør dette betenkelig, er jo at Frankrike har jo selv stygge, strukturelle ubalanser, når man ser på handels-, drifts- og budsjettbalansen. Frankrike driver med mye av det samme overforbruket du ser i PIIGS-landene, sier de Lange til E24.

Han tror Frankrikes måte å drive på, som i stor grad er påvirket av Lagarde gjennom hennes posisjon som finansminister, vil reflekteres i måten hun vil styre IMF på.

Ministeren har allerede gjort det klart at hun ikke vil ha noen restrukturering av statsgjeld i eurosonen:

Det har kostet i form av lavere popularitet hos de sterkere økonomiene, etter at hun har oppfordret dem til å kutte forbruket for å kunne hjelpe de mest gjeldstyngede landene i eurosamarbeidet.

Dette synet er uheldig, mener sjeføkonomen.

- Det betyr at Hellas kommer til å få finansiert seg en stund til, ettersom hun er en del av den grupperingen innenfor EU som ønsker å fortsette og finansiere PIIGS-landene.

Sjeføkonomen har tidligere sagt til E24 at en gresk konkurs er uunngåelig, og at det bare gjør problemene verre å utsette dette.

Nye briller

Han mener det hadde vært gunstigere med en IMF-sjef som kunne se med nye briller på gjeldskrisen i eurolandene.

- Det hadde vært mer troverdig med en leder som var nøytralt innstilt til EMU (Economic and Monetary Union - eurosamarbeidet, journ. anm.), sier de Lange.

Fikk USA-støtte

Nyheten om utvelgelsen av Lagarde kommer etter at det tidligere på dagen ble kjent at USA støttet hennes kandidatur.

UTKONKURRERT: Augustín Carstens klarte ikke å skaffe tilstrekkelig støtte til å sikre seg jobben som toppsjef i IMF. Her vinker han forvel på vei ut av IMFs hovedkvarterer i Washington DC forrige tirsdag.

Tirsdag overrasket også Brasil med å slutte seg til Russland og Kina, som det fra før av var kjent at støttet Frankrikes IMF-kandidat.

Dermed ble sannsynligheten vurdert som svært høy for at det skulle bli henne, og ikke hennes eneste konkurrent til vervet, Mexicos sentralbanksjef Agustín Carstens, som skulle bli den voldtektstiltalte Dominique Strauss-Kahns etterfølger.

Nå har Lagarde fem år i sjefstolen hos foran seg hos IMF. Hun vil tiltre stillingen tidlig i juli måned, opplyser IMF.

Store utfordringer

Der vil hun ha sin fulle hyre med å håndtere gjeldskrisen i eurolandene fra første arbeidsdag.

Hellas var tirsdag preget av store demonstrasjoner mot regjeringens forslag til nye innsparinger for å få bukt på de statsfinansielle problemene. Hellas har en statsgjeld på omtrent 340 milliarder euro, rundt 2650 milliarder norske kroner, og er avhengig av mer krisehjelp fra EU og IMF for å unngå konkurs.

Allerede førstkommende onsdag og torsdag skal nasjonalforsamlingen gjennom to avstemninger knyttet til det omfattende innsparingsprogrammet.

Støtter Lagarde

Finansminister Sigbjørn Johnsen er mer positiv til utvelgelsen enn de Lange til utvelgelsen av Lagarde.

I en uttalelse på Finansdepartementets sider opplyser Johnsen at han har møtt Lagarde ved flere anledninger, og at hun fremstår som kunnskapsrik og samarbeidsorientert.

- VIKTIG MED AVKLARING: Finansminister Sigbjørn Johnsen mener det var viktig at ikke valgprosessen i IMF trakk ut, sett i lys av de store utfordringene pengefondet nå står overfor.

- Lagarde fikk bred støtte i IMFs styre. Det er viktig for legitimiteten og effektiviteten til IMF, og for å sikre institusjonens evne til å bidra til å løse de krevende oppgavene vi nå står overfor i verdensøkonomien, sier Johnsen.

Han mener Lagardes kvalifikasjoner på en god måte vil kunne utfylle kvalifikasjonene til andre i IMFs lederteam og stab.

Finansministeren mener også det er viktig med en rask avklaring av hvem som skulle innta sjefstolen i IMF, med tanke på de utfordringene fondet nå skal være med på å løse.

- I lys av de krevende oppgavene IMF nå står oppe i, var det viktig at valgprosessen ikke trakk ut for lenge, sier Johnsen.

Les også:

Kinas sentralbank støtter Lagarde

Flere land vil ha Lagarde som IMF-sjef

Lagarde mener Kina bør få viktigere rolle i IMF

- Lagarde nærmere IMF-toppen

Mener Europa mangler troverdighet i IMF

Publisert:
Gå til e24.no