- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker
- Dette er det dårligste forslaget i hele statsbudsjettet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24.
Regjeringen foreslår å heve den mye diskuterte «200-kronersgrensen» som har stått urørt siden 1975.
- Det er veldig dumt å bruke skattebetalernes penger til å favorisere utenlandske bedrifter. De kunne like gjerne delt ut en hundrings på Gardermoen, tordner NHO-sjefen.
Fra nyttår vil regjeringen at du skal kunne kjøpe og få tilsendt varer fra utlandet med verdi under 500 kroner uten å betale verken moms eller toll. Et unntak er fortsatt alkohol og tobakk, slik det også har vært tidligere.
- For oss er dette negativt, sier butikksjef Andreas Ryen på Sunkost på Grensen i Oslo.
Lurer du på noe? Spør våre eksperter klokken 14: Hva betyr statsbudsjettet for deg?
Siden 2000 har han solgt helsekostprodukter og han har merket at netthandelen har gjort sitt inntog:
- Det er veldig enkelt å bestille fra Europa og USA og få det mye billigere enn i Norge. Samtidig er det jo mange useriøse aktører på nett som ikke holder det de lover. Her får man i hvertfall veiledning og kunnskap om produktene, sier han.
Dette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag
- Parfymerier og helsekost vil lide
Hos bransjeorganisasjonene NHO og Virke er stemningen dårlig i dag.
- Vi synes det er helt uforståelig og en katastrofe for den norske handelen. Dette vil ramme en stort antall bedrifter, sier Merethe Britt Sunde, NHO-direktør for næringspolitikk og kommunikasjon til E24.
- Parfymerier, helsekostforretninger og frisører er typiske bedrifter som åpenbart vil lide under dette. Butikker som selger elektronikk, leketøy og sportsartikler vil også merke den nye grensen.
(Saken fortsetter under bildet)
- Praktisk med høyere beløpsgrense
- Har du Omega 3?, spør Agnete Sommerset. Hun har kommet inn i butikken til Andreas Ryen, og får veiledning.
På vei ut spør E24 henne hva hun synes om den nye 500-kronersgrensen:
- Jeg tror mannen min kommer til å bli svært glad. Vi handler mye bøker og elektronikk på nett.
Statsbudsjettet på 1-2-3
Hun tror ikke det blir noen stor forskjell:
- Jeg tenker at det er praktisk at det blir høyere grense, men tror ikke det blir så veldig stor forskjell. 200-kronersgrensen fører bare til at man gjør flere enkeltbestillinger enn å gjøre det samlet. Beløpet virker litt vilkårlig og prisene for produktene kommer fort over 200 kroner. Nå blir det litt enklere, og man kan fylle ut innbetalingsopplysninger én gang i stedet for to ganger, sier hun.
Hun ender opp med å kjøpe Omega 3.
- Jeg valgte å handle i denne butikken fordi jeg jobber rett ved, sier hun.
Om hva fremtiden vil bringe sier Ryen:
- Jeg vet ikke. Jeg synes det er vanskelig, men man må jo være positiv. De fleste folk ønsker jo god helse og vi kan hjelpe dem med det, sier Ryen.
- Ikke konkurransedyktig
- Vi kan ikke si noe presist om hvordan nordmenns adferd vil endre seg, men vi ser allerede i dag at nordmenn ikke har noen sperre mot å handle i utenlandske nettbutikker, sier direktør Harald Andersen i Virke.
(Saken fortsetter under bildet.)
- Vi vil se en eksplosiv vekst i handel fra utlandet. Det er enormt mange varer som koster under 500 kroner, og nå vil alle varer under denne prisen ikke lenger være konkurransedyktige, sier han.
- For norske kosmetikkbutikker vil dette bli blodig. Det finnes knapt et kosmetikkprodukt for over 500 kroner, og allerede i dag foregår rundt 10 prosent av kosmetikkhandelen på nett, sier Andersen.
- Da må vi bli enda bedre
I kosmetikkforetningen Kicks som holder til på GlasMagasinet i Oslo herjer ingen krisestemning hos daglig leder Turid Estelle Windingstad. Hun har jobbet her i 18 år.
- Netthandel er en konkurrent, det må vi bare innse, sier Windingstad.
Hun forteller at deres kunder handler både på nett og i butikk. Kicks-konsernet har også en egen nettbutikk, og bak disken på Glasmagasinet har Windingstad en iPad som kundene kan bruke til netthandel. Da kan de betale i kassen og få varene hjem til
seg eller hente dem i butikk.
- Våre kunder handler både på nett og i butikk. Mange av de er veldig godt opplyst. De kommer til butikken for å se og prøve varene og få veiledning. Dersom vi ikke har en vare i butikken kan de bestille det her på iPaden og få det fra varelageret i Sverige to dager senere.
Hun tror ikke tradisjonelle butikker kommer til å opphøre:
- Tenk å bare handle alle varene sine på nett. Det ville vært trist. Jeg tenker at da må vi bare bli enda bedre på det vi er gode på. Kundeservice og å la kundene få prøve varene på.
Slik kan statsbudsjettet påvirke din lommebok
Kan flytte utenlands
De norske nettbutikkene vil også kunne tape på grunn av økt konkurranse fra utlandet.
- Vi vet om store norske netthandlere som har konkrete planer om å flytte utenlands om dette går gjennom, sier Sunde i NHO.
Einar Øgrey Brandsdal, eier netthandelen.no og blivakker.no:
- Siv Jensen bør få ris på rumpa. Dette er katastrofe for den norske handelen. Ikke for meg og netthandelen.no, det er lett for oss å flytte varene over grensa til Sverige eller Danmark, men for alle som driver fysiske butikker i Norge.
- Store shoppingsentre vil bli ødelagt eller nesten tomme. Går du på et handlesenter i dag koster nesten alt under 600 kroner. Dette vil påvirke mange arbeidsplasser hvis det går gjennom, sier Brandsdal,
- Jeg håper de vil ta til fornuft og at dette ikke skjer. Men blir grensa hevet må vi for alvor vurdere om vi skal flytte over grensa
- Vil ødelegge for unge arbeidstakere
- Det renner inn telefoner fra bekymrede medlemmer i dag. Mange vurderer å flytte logistikk- og lagervirksomhet ut av Norge, sier Andersen i Virke
- Regjeringen har snakket om at dette er et statsbudsjett for å trygge arbeidsplasser, men de gjør jo det motsatte. 30 prosent av unge arbeidstakere under 24 år jobber i varehandelen. Det er den viktigste inngangsporten til arbeidslivet, og så gjør de dette som helt klart vil svekke handelen?,spør Andersen.