- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker

- Dette er det dårligste forslaget i hele statsbudsjettet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24.

STERKE REAKSJONER: Virke og NHO kaller forslaget om å heve tollgrensen en katastrofe for norske butikker. Komsetikkforretningene pekes på som en av gruppene som vil få det tøft. Her fyller Sewit Asefaw hyllene hos Mac på GlasMagasinet i Oslo.
Publisert:

Regjeringen foreslår å heve den mye diskuterte «200-kronersgrensen» som har stått urørt siden 1975.

- Det er veldig dumt å bruke skattebetalernes penger til å favorisere utenlandske bedrifter. De kunne like gjerne delt ut en hundrings på Gardermoen, tordner NHO-sjefen.

Fra nyttår vil regjeringen at du skal kunne kjøpe og få tilsendt varer fra utlandet med verdi under 500 kroner uten å betale verken moms eller toll. Et unntak er fortsatt alkohol og tobakk, slik det også har vært tidligere.

- For oss er dette negativt, sier butikksjef Andreas Ryen på Sunkost på Grensen i Oslo.

Lurer du på noe? Spør våre eksperter klokken 14: Hva betyr statsbudsjettet for deg?

Siden 2000 har han solgt helsekostprodukter og han har merket at netthandelen har gjort sitt inntog:

- Det er veldig enkelt å bestille fra Europa og USA og få det mye billigere enn i Norge. Samtidig er det jo mange useriøse aktører på nett som ikke holder det de lover. Her får man i hvertfall veiledning og kunnskap om produktene, sier han.

Les også

Dette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag

- Parfymerier og helsekost vil lide

Hos bransjeorganisasjonene NHO og Virke er stemningen dårlig i dag.

- Vi synes det er helt uforståelig og en katastrofe for den norske handelen. Dette vil ramme en stort antall bedrifter, sier Merethe Britt Sunde, NHO-direktør for næringspolitikk og kommunikasjon til E24.

- Parfymerier, helsekostforretninger og frisører er typiske bedrifter som åpenbart vil lide under dette. Butikker som selger elektronikk, leketøy og sportsartikler vil også merke den nye grensen.

(Saken fortsetter under bildet)

KJØPTE OMEGA 3: Kunde Agnete Sommerset og butikksjef Andreas Ryen.

- Praktisk med høyere beløpsgrense

- Har du Omega 3?, spør Agnete Sommerset. Hun har kommet inn i butikken til Andreas Ryen, og får veiledning.

På vei ut spør E24 henne hva hun synes om den nye 500-kronersgrensen:

- Jeg tror mannen min kommer til å bli svært glad. Vi handler mye bøker og elektronikk på nett.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Hun tror ikke det blir noen stor forskjell:

- Jeg tenker at det er praktisk at det blir høyere grense, men tror ikke det blir så veldig stor forskjell. 200-kronersgrensen fører bare til at man gjør flere enkeltbestillinger enn å gjøre det samlet. Beløpet virker litt vilkårlig og prisene for produktene kommer fort over 200 kroner. Nå blir det litt enklere, og man kan fylle ut innbetalingsopplysninger én gang i stedet for to ganger, sier hun.

Hun ender opp med å kjøpe Omega 3.

- Jeg valgte å handle i denne butikken fordi jeg jobber rett ved, sier hun.

Om hva fremtiden vil bringe sier Ryen:

- Jeg vet ikke. Jeg synes det er vanskelig, men man må jo være positiv. De fleste folk ønsker jo god helse og vi kan hjelpe dem med det, sier Ryen.

- Ikke konkurransedyktig

- Vi kan ikke si noe presist om hvordan nordmenns adferd vil endre seg, men vi ser allerede i dag at nordmenn ikke har noen sperre mot å handle i utenlandske nettbutikker, sier direktør Harald Andersen i Virke.

(Saken fortsetter under bildet.)

TROR IKKE PÅ NETTRUSH: Sewit Asefaw jobber som make-up artist for Mac på GlasMagasinet. - Når man føler seg litt rik storshopper man på nett, sier hun til E24. - Sist måtte jeg betale 200 kroner da jeg skulle hente varen på posten. Jeg hadde ikke tenkt så mye på det, men det var jo litt kjipt. Når man først virkelig liker et produkt vil man gjerne ha det, uansett om det koster mer enn 200 kroner eller ei, sier hun.

- Vi vil se en eksplosiv vekst i handel fra utlandet. Det er enormt mange varer som koster under 500 kroner, og nå vil alle varer under denne prisen ikke lenger være konkurransedyktige, sier han.

- For norske kosmetikkbutikker vil dette bli blodig. Det finnes knapt et kosmetikkprodukt for over 500 kroner, og allerede i dag foregår rundt 10 prosent av kosmetikkhandelen på nett, sier Andersen.

- Da må vi bli enda bedre

I kosmetikkforetningen Kicks som holder til på GlasMagasinet i Oslo herjer ingen krisestemning hos daglig leder Turid Estelle Windingstad. Hun har jobbet her i 18 år.

- Netthandel er en konkurrent, det må vi bare innse, sier Windingstad.

Hun forteller at deres kunder handler både på nett og i butikk. Kicks-konsernet har også en egen nettbutikk, og bak disken på Glasmagasinet har Windingstad en iPad som kundene kan bruke til netthandel. Da kan de betale i kassen og få varene hjem til

seg eller hente dem i butikk.

DAGLIG LEDER: Turid Estelle Windingstad hos Kicks på GlasMagasinet.

- Våre kunder handler både på nett og i butikk. Mange av de er veldig godt opplyst. De kommer til butikken for å se og prøve varene og få veiledning. Dersom vi ikke har en vare i butikken kan de bestille det her på iPaden og få det fra varelageret i Sverige to dager senere.

Hun tror ikke tradisjonelle butikker kommer til å opphøre:

- Tenk å bare handle alle varene sine på nett. Det ville vært trist. Jeg tenker at da må vi bare bli enda bedre på det vi er gode på. Kundeservice og å la kundene få prøve varene på.

Les også

Slik kan statsbudsjettet påvirke din lommebok

Kan flytte utenlands

De norske nettbutikkene vil også kunne tape på grunn av økt konkurranse fra utlandet.

- Vi vet om store norske netthandlere som har konkrete planer om å flytte utenlands om dette går gjennom, sier Sunde i NHO.

Einar Øgrey Brandsdal, eier netthandelen.no og blivakker.no:

- Siv Jensen bør få ris på rumpa. Dette er katastrofe for den norske handelen. Ikke for meg og netthandelen.no, det er lett for oss å flytte varene over grensa til Sverige eller Danmark, men for alle som driver fysiske butikker i Norge.

- Store shoppingsentre vil bli ødelagt eller nesten tomme. Går du på et handlesenter i dag koster nesten alt under 600 kroner. Dette vil påvirke mange arbeidsplasser hvis det går gjennom, sier Brandsdal,

- Jeg håper de vil ta til fornuft og at dette ikke skjer. Men blir grensa hevet må vi for alvor vurdere om vi skal flytte over grensa

- Vil ødelegge for unge arbeidstakere

- Det renner inn telefoner fra bekymrede medlemmer i dag. Mange vurderer å flytte logistikk- og lagervirksomhet ut av Norge, sier Andersen i Virke

- Regjeringen har snakket om at dette er et statsbudsjett for å trygge arbeidsplasser, men de gjør jo det motsatte. 30 prosent av unge arbeidstakere under 24 år jobber i varehandelen. Det er den viktigste inngangsporten til arbeidslivet, og så gjør de dette som helt klart vil svekke handelen?,spør Andersen.

Publisert:

Her kan du lese mer om