Tsipras lover grekerne mer å rutte med

Etter mange år med økonomisk krise og knallharde innstramninger lover Hellas' statsminister Alexis Tsipras at grekerne framover vil få mer penger å rutte med.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras la lørdag fram regjeringens økonomiske framtidsplaner. Han lover grekerne lysere økonomiske tider.

Foto: Giannis Papanikos AP
  • NTB
Publisert:

Minstelønnen skal øke og skatten reduseres, sa Tsipras da han la fram regjeringens økonomiske politikk for neste å under en tale i Hellas' nest største by Thessaloniki lørdag kveld.

I midten av august ble det siste av i alt tre internasjonale kriseprogrammer avsluttet, etter åtte års dyp økonomisk krise.

Økonomien er nå på bedringens vei med klar vekst, og arbeidsløsheten er for første gang siden 2011 under 20 prosent.

– Vi vet vi har styrken og kunnskapen til å bygge opp Hellas igjen, sa Tsipras.

– Økte lønninger, bedre arbeidsmarkedsreguleringer og respekt for arbeidernes rettigheter er en forutsetning for vekst. Den greske økonomien er stabil, vi er et normalt land igjen, sa han videre.

Fortsatt innstramninger

Men selv om statsministeren lovte lysere økonomiske tider for den jevne greker, må de likevel belage seg på at noen innstrammingstiltak beholdes.

– Vi har besluttet at vi skal overholde det vi har avtalt med kreditorene, sa Tsipras.

I tre kriseprogrammer i 2010, 2012 og 2015 fikk gjeldskriserammede Hellas lån for totalt 289 milliarder euro fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) for å klare seg over kneika.

Demonstrasjoner

Samtidig som Tsipras snakket om den greske økonomien på handelsmessen i Thessaloniki, demonstrerte om lag 6.000 tusen mennesker utenfor messebygningen i protest mot regjeringen.

Politiet måtte bruke tåregass og sjokkgranater for å spre demonstrantene, som kastet steiner og andre gjenstander mot politiet.

Demonstrasjonen var ikke mot regjeringens økonomiske framtidsplaner, men mot en omstridt navneavtale som den har inngått med nabolandet Makedonia og grensen mot den nordgreske regionen med samme navn.

Flere artikler

  1. Tsipras lover skattekutt og mer penger til greske pensjonister

  2. Valgvinner Mitsotakis i Hellas er klar til å «brette opp ermene»

  3. Kan han redde Hellas?

  4. Annonsørinnhold

  5. Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene

  6. Voldsomme protester: – Hongkong er en joker med store ringvirkninger