Fersk statistikk: Forbrukertilliten på sitt høyeste nivå siden februar 2013

Det viser Forbrukertillitsindeksen for august, som klatrer til det høyeste nivået siden februar 2013. Men vi er opptatt av å spare.

OPTIMISMEN STIGER: Forbrukertillitsindeksen (CCI) for august endte på 6,2 poeng i august, opp 1,4 poeng fra juli, viser den siste målingen til analyseselskapet Opinion. Så høyt har ikke indeksen vært siden februar 2013. Her ser vi Karl Johans gate i oslo tidligere denne måneden.
Publisert:

Ikke siden juni 2011 har det vært flere som tror at arbeidsledigheten vil være 12 måneder frem i tid.

– Fremtidstroen har blitt styrket gradvis gjennom våren og sommeren, og det er spesielt troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet de kommende 12 månedene som er vesentlig sterkere nå, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

Videre må vi to år tilbake i tid for å finne det tidspunktet da flere enn nå trodde at landets økonomi ville være bedre 12 måneder frem i tid.

– Det er riktignok fortsatt flere som tror at landets økonomi vil være dårligere enn bedre om ett år, men det har blitt stadig færre pessimister og flere optimister siden det inntraff et slags stemningsskifte på forsommeren. Da gikk den overordnede tillitsindeksen fra å være negativ til positiv, sier Høidal.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) endte på 6,2 poeng i august, opp 1,4 poeng fra juli, viser den siste målingen til analyseselskapet.

Så høyt har ikke indeksen vært siden februar 2013.

(Saken fortsetter under bildet.)

STIGENDE OPTIMISME: Forbrukertillitindeksen fortsetter å stige. Ikke siden februar 2013 har indeksen vært like høy.

– Svekket tro på egen økonomi

– Troen på egen økonomi har derimot fått seg en liten knekk, for etter å ha steget gradvis gjennom våren og sommeren, går denne delindeksen nå tilbake, sier Høidal videre.

Men i motsetning til troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet, er det flere som tror at egen økonomi vil være bedre enn dårligere om 12 måneder – som ofte er vanlig i disse målingene.

– Nordmenn er med andre ord mer optimistiske på vegne av egen økonomi enn landets økonomi, påpeker Høidahl.

Sparer mer

Til tross for rekordlave sparerenter og stigende optimisme, er det flere som oppgir at de vil spare i tiden fremover.

– Spareindeksen er på sitt høyeste nivå så langt i år, noe som kan tyde på at mange fortsatt viser moderasjon og ønsker å ha en buffer dersom det skulle bli trangere økonomiske tider, sier Høidal.

Les også

Seniorøkonom tror ledigheten vil stige i flere år

Les også

DNB med ny rapport: Spår lysere tider for norsk økonomi

Les også

– Jeg klyper meg i armen

Publisert:

Her kan du lese mer om