Kommunen vil ha inntekter fra Nordkapp-platået

Striden om hvem som skal tjene penger på Nordkapp-platået, har rast i mange år. Høstens valg sørget for maktskifte i kommunen, som nå har gjort et nytt vedtak.

Nordkapp på Magerøy med globusen på Nordkapp-platået. Nå ønsker kommunen å hente inn inntekter fra stedet. Foto: Tore Sannum / NTB scanpix

Publisert:,

Rett etter at høstens kommune- og fylkestingsvalg var unnagjort, varslet SV og Senterpartiet omkamp om inntektene fra turismen på Nordkapp-platået.

Etter å ha styrt kommunen i 72 år, ble Arbeiderpartiet valgets store taper, mens Sp og SV fikk henholdsvis 37 og 29,7 prosent av stemmene. Ap raste 37 prosentpoeng ned til 17 prosents oppslutning.

I juni vedtok kommunestyret å forlenge hotellkjedene Rica og Scandics monopol på å drifte anlegget, men nå vil det nyvalgte flertallet endre på forholdet, melder NRK.

Nordkapp-platået er Norges tredje mest populære turistattraksjon med 300.000 besøkende årlig. Rica Eiendom betaler 79.000 kroner i året i festeavgift for å leie området fra Fefo. Rica leier så området videre til Scandic, som hvert år krever inn 50 millioner kroner i besøksavgift.

Kommunen vil nå omregulere området og har vedtatt bygge- og deleforbud i påvente av reguleringen. De vil fortsette å la bedriftene drifte Nordkapphallen, men ønsker å drifte deler av anlegget selv. Inntekter fra parkering omtales som en mulig inntektskilde,

– Med 30.000 besøkende, som i dag, som betaler en høy avgift på 300 kroner, kan vi få inn 9 millioner kroner i parkeringsavgift, sier den nyvalgte ordføreren Jan Olsen fra SV.

Scandic reagerer

Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Hotels Norge reagerer også kraftig, og mener at kommunen er i ferd med å sette viktige lokale arbeidsplasser i fare.

– Vi driver næring over hele landet og har 33 helårsansatte i kommunen. Om sommeren har vi vesentlig flere ansatte og har totalt 75 årsverk. Vi er den største arbeidsgiveren i kommunen, sier han til NTB.

– Dette er første gang vi opplever at en kommune vil rive ned en næring som er etablert over flere år, og dette er vi svært bekymret over, fortsetter Steen-Mevold.

Her kan du lese mer om