Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel

Fra neste år vil det bli slutt på avgiftsfri netthandel fra utlandet. Samtidig skal utenlandske nettbutikker innkreve moms på varer til Norge. Virke mener Stortinget og næringen er ført bak lyset.

Publisert:

Regjeringen velger å kutte 350-kronersgrensen for netthandel fra utlandet. Det kommer frem i statsbudsjettet som ble offentliggjort mandag.

– Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter. Nå fjernes fritakene. Det bør norsk næringsliv være godt fornøyd med. Med forslaget vil blant annet sjokolade, godteri og mineralvann kjøpt på nett fra utlandet bli avgiftslagt fra første krone, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Les på E24+

E24+: Butikkdøden brer seg over landet, men noen butikker er i kraftig vekst. Slik får de det til

Utenlandske nettbutikker skal kreve inn moms

Regjeringen legger nå opp til at det opprettes en forenklet registrerings- og rapporteringsordning for beregning av betaling av merverdiavgift, der ansvaret legges på den utenlandske selgeren eller e-handelsplattformen som tilbyr varer til norske forbrukere. Dette skal innføres i EU fra 2021.

Denne ordningen vil gjelde for inntil 3.000 kroner. For kunden vil dette bety at merverdiavgiften er innlemmet allerede ved kjøpstidspunktet, skriver finansdepartementet.

Les også

Les også: Hard brexit kan gi svakere norsk vekst, ifølge Finansdepartemenet

– Stortinget og næringen er ført bak lyset

– Stortinget vedtok i fjor at 350-kronersgrensen skulle fjernes for å skape like konkurransevilkår. Da er det å føre både næringen og Stortinget bak lyset å foreslå å innføre tollfritak på handel med klær på beløp under 3000 kroner, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristiansen i Virke i en pressemelding.

Han mener at utenlandske netthandelsgiganter, som Alibaba og Zalando, nå kan gni seg i hendene fordi de får større konkurransefordeler i det norske markedet.

Så sent som søndag skrev E24 om at Virke mener innføringen vil være et hardt slag for norske butikker.

– Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norsk regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Kristensen.

Les også

Les også: Frykter ny tollgrense: – Vil bli kroken på døren for mange norske bedrifter

Som følge av at aktørene trenger tid til å gjennomføre nødvendig endringer tas det sikte på at den forenklede ordningen kan innføres 1. april 2020.

For mat og drikke, alkohol og restriksjonsbelagte varer skal avgifter og toll betales ved grensepassering. For mat og drikke fjernes 350-kronersgrensen fra 1. januar.

– Vil skape arbeidsplasser

Selv om noen er misfornøyde med innføringen av det nye ordningen, er det andre som er mer fornøyde.

– Det er svært gledelig at regjeringen endelig fjerner momsfritaket på nettimport under 350 kroner fra 1. april 2020. Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Hovedorganisasjonen viser til at en rapport fra analyseselskapet Menon i fjor konkluderte med at en fjerning av grensen vil kunne skape 1.700 nye arbeidsplasser i Norge. Videre mener NHO Service og Handel at fjerningen også vil gi staten nye inntekter i form av merverdiavgift.

– Derfor er det uforståelig at det har tatt så lang tid å få gjennomslag i denne saken. Men i dag gleder vi oss over at vi endelig er i mål, fortsetter Kaltenborn.

Saken oppdateres....

Pressemeldingen fra regjeringen
Publisert:
Gå til e24.no