Svindlet storbank for 40 milliarder

En megler har påført Societe Generale et tap på over 40 milliarder kroner.

Publisert:

Onsdagen gikk markedsryktene heftig om et kommende milliardtap i den franske storbanken Societe Generale. Nå er det bekreftet.

Men mens ryktene stort sett dreide seg om nedskrivninger av råtne boliglån, viser det seg at den største smellen kommer etter at én enkelt megler har svindlet banken for 4,9 milliarder euro - noe over 40 milliarder kroner.

Oppdaget i helgen

Svindelen ble oppdaget i helgen, og de finansielle posisjonene er allerede lukket og tapet realisert, skriver banken i en pressemelding.

Størrelsen på tapet setter selv den verdenskjente Nick Leeson som senket Barings Bank i 1995 fullstendig i skyggen. Leeson påførte Barings Bank et tap på 1,4 milliarder dollar (7,5 milliarder kroner), noe som førte til at banken gikk konkurs.

Barings Bank var Storbritannias eldste investeringsbank, og det er senere blitt laget en film, Rogue Trader, om Leesons herjinger i banken.

Vill handel

I en pressemelding fra banken blir svindelen omtalt som "eksepsjonell".

En megler i Paris skal ha drevet vill handel i futures, som er et finansielt papir (derivat) som vedder på utviklingen i det europeiske aksjemarkedet. Megleren, som ikke er identifisert, skal ha gått langt utover sine fullmakter.

Også Leeson spekulerte voldsomt i såkalte derivater, men han holdt seg i det asiatiske finansmarkedet.

Må hente penger

Milliardsmellen har ført til at styreleder og konsernsjef i banken, Daniel Bouton, har sagt at han vil trekke seg, men det er ikke akseptert av resten av styret. Mellomlederne som megleren jobbet under, har fått sparken.

På toppen av milliardsvindelen gjør banken nedskrivninger på 2,05 milliarder euro knyttet til kredittkrisen. De store tapene gjør at banken er nødt til å hente inn 5,5 milliarder euro i ny kapital for å styrke balansen.

Societe Generale-aksjen falt over 4 prosent onsdag på grunn av ryktene som gikk i markedet.

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no