GIGANTSVINDELEN: Svindleren ga rentekutt

Den franske svindleren bidro sterkt til det kraftige rentekuttet i USA tirsdag.

Publisert:

Mandag formiddag falt europeiske børser kraftig. Få forstod helt hvorfor, men mange pekte på problemer i amerikanske kredittforsikringsselskaper. Dette var imidlertid en nyhet som var kjent uken før. Som forklaring på det store fallet mandag virket dermed dette litt søkt.

Dessuten kom kursfallet mandag en stund etter at børsene hadde åpnet. Fra klokken 11 til klokken 13 falt europeiske børser med 4 prosent i gjennomsnitt (se figur).

Les også: - Hadde betydelige familieproblemer

Les også: Svindlet storbank for 40 milliarder

Dumpet aksjer

Nå viser det seg at den franske storbanken Société Générale spilte en viktig rolle. Den hadde nemlig oppdaget at megleren Jérôme Kerviel hadde tapt store penger for banken.

Banken gikk mandag ut av posisjonene denne megleren hadde satt banken i. Det innebar at Société Générale solgte aksjer for 40-50 milliarder euro, tilsvarende 300-400 milliarder kroner, skriver FT.com

På toppen av et nervøst marked, presset dette kursene ned. Kraftig ned. Så kraftig, at den amerikanske sentralbanken (Fed) senket renten med 0,75 prosent tirsdag morgen. Det var det største rentekuttet i USA siden 1982.

- Du tror nesten ikke det er mulig at en manns handlinger kan få slike konsekvenser, men det er ikke tvil om at det er noe der, sier Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter i Holberg Fondene til E24.

Amerikanske markeder var stengt mandag.

Størst i Europa

Og Société Générale var ikke bare en stor bank. Ifølge FT.com er banken verdens største meglerhus på aksjederivater.

- Det er et av Europas aller viktigste meglerhus, bekrefter Torgersen.

Kerviel var derivathandler i Société Générale, og brukte bankens penger på å vedde på utviklingen i de store indeksene - såkalte futureskontrakter.

Banken avviser

Société Générale avviser at den kan ha bidratt særlig til fallet, fordi banken bare stod for 10 prosent av handelsvolumet.

Christian Noyer, sentralbanksjef i Frankrike, er ikke bekymret for bankens fremtid.

- Faktum er at Société Générale, selv når den er utsatt for en svindel vi aldri har sett maken til, i løpet av tre dager klarer å reparere skaden, og fremstå som sterkere enn før, sier han, og peker på at banken skal få 5,5 milliarder i frisk kapital.

En talsmann for Federal Reserve sier ifølge Bloomberg at sentralbanken ikke kjente til milliardtapet hos Société Générale da den kuttet renten.

Publisert:
Gå til e24.no