Riksrevisjonen slakter Norfund

Norfund prioriterer ikke de fattigste landene høyt nok.

  • Øyvind Henriksen
  • Erik Samland
Publisert:,

Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, Norfund, har så langt ikke oppfylt målsettingene som er satt for fondet.

Bare én av seks kroner går til Afrika sør for Sahara, stikk i strid med Stortingets retningslinjer.

Det er hovedkonklusjonen fra Riksrevisjonen i en undersøkelse som ble overlevert Stortinget i dag.

Les også: Norfund granskes av Riksrevisjonen

Dårlige prioriteringer

- Rapporten er et veldig konstruktivt bidrag til hvordan Norfund kan bli bedre. Nå vil departementet og Norfund gå gjennom rapporten punkt for punkt, sier utviklingsminister Erik Solheim til E24.

Riksrevisjonen mener fondet ikke i tilstrekkelig grad prioritert har de geografiske områdene som Stortinget har lagt til grunn ved bevilgningene.

Mindre enn en firedel av de totale investeringene er foretatt i de minst utviklede landene, og en begrenset del av fondets engasjementer for bærekraftig næringsvirksomhet er i Afrika, til tross for utbredt fattigdom.

Stortingets forutsetning - helt fra etableringen av selskapet i 1997 – har vært å prioritere de fattigste landene i verden.

Solheim ønsker ikke vurdere jobben den tidligere ledelsen har gjort.

- Nå har vi et nytt styre og ny ledelse på plass. Alle vet at det var en del bruduljer der i fjor sommer, og kritikken i rapporten viser at ikke alt var perfekt. Men jeg ønsker ikke bruke mer tid på det, sier Solheim.

Undersøkelsen viser at Norfund ikke har fokusert tilstrekkelig på investeringer og lån til prosjekter i de minst utviklede landene. Ved utløpet av 2006 utgjorde de totale investeringene i de minst utviklede landene kun 24 prosent.

Målsettingen om økte investeringer i Afrika sør for Sahara er ikke innfridd, ettersom Norfunds investeringer i Afrika ikke utgjør mer enn 17 prosent totalt, skriver Riksrevisjonen i sitt dokument til Stortinget.

- Har fulgt Stortinget

Norfund-sjef Kjell Roland mener konklusjonen fra Riksrevisjonen ikke kan ansees som noen slakt. Roland har sittet i sjefstolen i Norfund siden 11. september i fjor.

- Vi har etter vår mening holdt oss innenfor de beslutningene som er gjort av Stortinget. Når det gjelder geografi, så er det et område vi kan bli bedre på. Men vi må huske at vi her snakker om de vanskeligste landene å investere i. Her er antall prosjekter begrenset og det tar lang tid å utvikle dem, sier Roland.

Han mener det er verdt å merke seg at Riksrevisjonen ikke tar opp noe av forholdene omtalt av Dagens Næringsliv i fjor høst.

- Riksrevisjonen er ikke opptatt av den kritikken som Dagens Næringsliv var opptatt av i høst. Revisjonen er ikke opptatt av interne forhold eller påstander om at det har skjedd ulovligheter, sier Roland.

Storm rundt Norfund

Det stormet veldig rundt Norfund i fjor.

Året staret med at en Norfund-ansatt sendte styret en "whistleblower"-notat med sterk kritikk av daværende administrerende direktør Per Emil Lindøe. Bistandsfondets internrevisor Ernst & Young ble deretter bedt om å undersøke påstandene i notatet.

Rapporten fra Ernst & Young rettet tøff kritikk mot Lindøes lederstil.

Prosessen endte i fjor høst med at Lindøe ble byttet ut med Kjell Roland. Senere trakk også Norfund-styret seg, med blant andre Einar Steensnæs, Grete Faremo og Borger A. Lenth, etter manglende tillit fra utviklingsminister Erik Solheim.

Den nye styrelederen er tidligere statsråd Kristin Clemet.

Tapte 300 mill.

Utenriksdepartementet har i ni år arbeidet for å skape ny næringsvirksomhet i utviklingsland gjennom milliardfondet Norfund.

Det har ikke vært særlig lønnsomt.

Siden oppstarten i 1997 og frem til nyttår er 315,8 millioner kroner tapt på kjernevirksomheten.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv i september i fjor ble både den tidligere styrelederen, KrF-politikeren Einar Steensnæs, og offentligheten forledet av Lindøe til å tro at Norfund går med overskudd.

Lindøe skal systematisk ha luket ut negativ informasjon i sine styreorienteringer.

Les også: UD-fond tapte 300 mill.

Saken oppdateres - følg med på E24

Les også: Norfund granskes av Riksrevisjonen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Oljemilliarder bør til Afrika

  2. Oljefondet til Afrika

  3. - Afrika en god investering

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk bistandsfond håvet inn på afrikansk bank

  6. Norfund har 80 prosent i skatteparadiser