Verdens beste skatteparadis

Her er landene der både skatter og avgifter regnes som truede arter.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:

I denne verden er ingenting sikkert, bortsett fra døden og skatt, sa Benjamin Franklin for snart 300 år siden. Han hadde delvis rett.

Globalisering

Verdens skatteparadiser er mer populære enn noen gang. Globaliseringen har gjort det enklere å etablere seg i skatteparadisene, og skatteparadisene blir stadig flinkere til å legge forholdene til rette for dem som ikke ønsker å bidra med skattepenger til det store fellesskapet.

Det amerikanske magasinet Forbes har satt sammen en liste over verdens fremste skatteparadis. Se listen her.

Mange av skatteparadisene har de siste årene startet en offensiv markedsføring av sine skattefordeler.

Et av landene er Bahamas. Hvis du pakker kofferten og flytter til øystaten, trenger du verken frykte kemneren eller futen. På Bahamas er det nemlig ingen skatt, verken på personinntekt eller kapitalgevinst. Landet har heller ikke arveavgift.

Lang historie

De første skatteparadisene oppstod på slutten av 1800-tallet da Storbritannia ga selvstyre til sine protektorater som Gibraltar, Hong Kong og Kanaløyene. Disse stedene ble raskt populære blant dem som ville beskytte pengene sine mot nasjonale skattemyndigheter.

På 1900-tallet flyttet mange av verdens rikeste menn og kvinner til miniputtland som Monaco og Bermuda. Her tjente staten sine inntekter på eiendomssalg til personer som kunne se frem til en fremtid uten vanlig skatt.

Trenger rike mennesker

Taktikken til Monaco og andre skatteparadis er å triltrekke seg søkkrike mennesker som vil bruke penger på varer og tjenester. Dermed kan staten skaffe inntekter på andre måter enn ved vanlige skatter.

Og det ser ut til at taktikken virker. I Monaco er det 5400 innbyggere per dollarmillardær.

Ikke for alle

På Bermuda bor det bare tre dollarmilliardærer, men den lille øystaten har verdens største bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Å bo på Bermuda er faktisk blitt så populært at staten nå krever at du kjøper eiendom for minimum 1 million dollar for å bli godkjent som innbygger. På toppen av eiendomskjøpet må du betale en engangsskatt på eiendommen din på 22 prosent.

Mer skatteglade land har lenge jobbet for å få skatteparadisene til å avvikle sine systemer, og i hvert fall oppgi hvor mye penger utlendinger har gjemt bort i skatteparadisene.

Beregninger gjort av organisasjonen Tax Justice Network viser at skatteparadisene skjuler inntekter og verdier som på verdensbasis ville gitt vanvittige 255 milliarder dollar, eller 1,56 billioner kroner, i skatteinntekt.

Norsk motstand

Før jul startet gikk statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen ut og erklærte krig mot skatteparadiser.

Utgangspunktet for krigserklæringen er et ønske om gjøre korrupsjon vanskeligere. Uten skatteparadiser er det nemlig mye vanskeligere å gjemme unna korrupsjonspenger.

Les også: Felles front mot skatteparadiser

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Kun 4 skatteparadis igjen

  2. Verdens siste skatteparadiser

  3. OECD svartelister skatteparadis

  4. Finanstopp med ukjent stiftelse: Hadde milliarder i skatteparadis

  5. Betalt innhold

    Derfor bruker verdens rikeste skatteparadiser