Tangen-ansettelsen

Tangen-ansettelsen skal opp i Norges Banks tilsynsorgan

Leder i representantskap i Norges Bank, Julie Brodtkorb, bekrefter overfor VG at de vil ha ansettelsen av Nicolai Tangen på bordet tirsdag.

IKKE BEKJENTE: Julie Brodtkorb leder representantskapet i Norges Bank. Hun sier hun ikke kjente påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen før han tiltrådte.

Tore Kristiansen // VG
 • Bjørn Haugan
 • Eiliv Frich Flydal
 • Eirik Røsvik
Publisert:,

– Vi har innkalt den faste komité i representantskapet i Norges Bank til møte tirsdag. Agenda er å eventuelt å be om et ekstraordinært møte i representantskapet for å få en redegjørelse av prosessen rundt ansettelse av Tangen, sier Brodtkorb.

Representantskapet fører tilsyn med driften av banken og med at reglene for virksomheten blir fulgt.

– Det er med bakgrunn i det VG og Dagens Næringsliv har skrevet, at det er naturlig å be om en slik vurdering. Spørsmålet er om representantskapet skal ha et ekstraordinært møte før vårt ordinære møte 11. juni, sier hun.

– Kjente du Tangen før han ble utnevnt av styret i Norges Bank 26. mars?

– Nei, jeg kjente ham ikke før utnevnelsen. Jeg har hatt et møte med ham etter han ble utnevnt.

LO-topp krever full granskning: – Fremstår som «århundrets smøretur»

VG skrev lørdag om Nicolai Tangens «drømmeseminar» i USA. I november i fjor inviterte finansmannen til et tre dager langt opphold i Philadelphia.

Tangen, som i mars i år ble presentert som Oljefondets nye sjef, leide inn to privatfly og dekket hotell, mat og drikke og underholdning for mange av de rundt 150 deltagerne. 35-40 kom reisende fra Oslo, opplyser Tangen til VG.

Et spesialinnredet passasjerfly gikk fra Oslo. Flyet med gjester som lettet fra Stansted til Philadelphia går under navnet Crystal Skye, og beskrives som «verdens nyeste og romsligste luksus-jet».

RESTAURANT: Her kan over 20 personer spise middag om bord på Crystal Skye.

CrystalAirCruises.com/Greenpoint Technologies, Inc.

Samfunnstopper

Blant deltakerne på seminaret var regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, tidligere oljefondsjef Knut Kjær, statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), NUPI-direktør Ulf Sverdrup, filosof Henrik Syse, styregrossist Knut Brundtland og flere Schibsted-ledere.

Tangen betalte hele turen for Sejersted og flere av de norske samfunnstoppene. Tangen dekket hotell, opphold og flytur hjem for Slyngstad og måltidene til Isaksen.

I løpet av de tre dagene bidro Sejersted og Slyngstad på hver sin debatt.

Deltakerne ble bedt om å ikke dele bilder fra seminaret eller referere enkeltuttalelser fra personer som deltok. Ingen deltakere, inkludert Tangen, har ville dele bilder på spørsmål fra VG.

Kritikk

Opplegget får krass kritikk fra flere hold. Leder av LOs største forbund i privat sektor, Jørn Eggum stiller spørsmål ved dømmekraften til viktige samfunnsaktører som deltok.

– Vi kan ikke ha det slik at lederskikkelser i Norge flyr i luksusjet og spiser på luksusrestauranter som venner av Tangen, mens de deltar på den faglige delen som profesjonelle med sitatforbud, sa Eggum til VG i dag.

Ap-nestleder Hadia Tajik uttalte til VG i dag at involverte statlige organer må vurdere om de i ettertid skal be om å få ta regningen til lederne de har sendt med på turen til Tangen.

– Statsforvaltningens gaveveileder er rimelig klar på at det er begrensninger på hva slags gaver man kan la seg bli påspandert som offentlig tjenestemann. Selv om seminarprogrammet på denne turen ser omfattende ut, har den såpass luksuriøse overtoner at det er rimelig å be om en helt konkret vurdering av om hele eller deler av det må tilbakebetales for dem med offentlige verv.

Hvem som eventuelt skal ta regningen, er hun i tvil om.

– Om det er de som har reist på turen selv eller arbeidsgiveren som må ta seg av tilbakebetalingen, kommer an på om seminarprogrammet var relevant nok for arbeidsgiver og om utgiftene var rimelige, sa Tajik.

Les også

Oljefondets nye sjef brukte millioner på USA-tur for norske samfunnstopper

Les også

VG: Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise

Les også

Regjeringsadvokaten inhabil i Tangen-saker

Her kan du lese mer om

 1. Tangen-ansettelsen
 2. Nicolai Tangen
 3. Norges Bank
 4. Julie Brodtkorp
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tangens «drømmeseminar» kostet minst tre millioner dollar

 2. Nicolai Tangen avviser at eliteseminaret var smøring

 3. Kaller inn til ekstraordinært møte om Tangen-ansettelse

 4. Annonsørinnhold

 5. Olsen om smøretur-anklager: – Det er jo sterke ord

 6. Sentralbanksjef Olsen styrte Tangen unna all offentlighet i flere uker