Norske nøkkeltall

Noe svakere vekst enn ventet i norsk økonomi

SSB legger frem BNP-tall som viser svak vekst i oktober, etter å ha hatt trøbbel som førte til at offentliggjøring av tallene ble utsatt.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert:

Veksten i norsk fastlandsøkonomi var på 0,1 prosent i oktober, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for bruttonasjonalproduktet (BNP).

På forhånd ventet økonomene i snitt en vekst i fastlandsøkonomien på 0,2 prosent i oktober. Nordea Markets forventet en korreksjon opp, mens DNB Markets spådde flat utvikling.

Uvanlig sterk juli

Tallene svinger mye fra måned til måned, og derfor fremhever SSB veksten i forrige tremånedersperiode, altså fra august til oktober.

I denne perioden steg BNP for Fastlands-Norge med 0,3 prosent, sammenlignet med perioden mai-juli.

«For hver av de tre månedene august, september og oktober har veksten vært svak, men veksten i juli var uvanlig sterk». Det gir et overheng, som trekker opp tremånedersveksten», skriver SSB.

Oljeutvinning og bygging av oljeplattformer og moduler trakk opp tremånedersveksten i fastlandsøkonomien. Akvakultur og bearbeiding av fisk bidro også til oppgangen, og det samme gjorde IKT-tjenester og flere andre tjenestenæringer.

Bygg- og anlegg vokste også, men noe mer dempet enn tidligere i år.

Veksten i BNP Fastlands-Norge i tredje kvartal 2019 er ikke revidert fra forrige publisering.

Nettsidene var nede

Etter planen skulle tallene for norsk bruttonasjonalprodukt (BNP) for oktober bli offentliggjort klokken 8. Men SSBs nettsider var nede mandag morgen, og offentliggjøringen av de norske veksttallene ble derfor utsatt.

E24 forsøkte å komme inn på nettsidene, men ble møtt med følgende feilmelding:

Skjermdump.

«ssb.no er ikke tilgjengelig på grunn av vedlikehold», fulgt av oppfordringen «Prøv igjen senere».

– Vi vet ikke hva som er feil, men jobber med saken. Vet heller ikke når sidene er oppe igjen, sa kommunikasjonsrådgiver Nina Tuv i SSB til E24.

– Det er svært uheldig og burde ikke skje. Det er ikke de mest markedssensitive tallene, men likevel er det tall som kan påvirke markedet og da er det uheldig at det ikke kommer på tidspunktet som er satt opp, sa Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norske nøkkeltall
  2. Aksjelive
  3. BNP

Flere artikler

  1. SSBs nettsider var nede – offentliggjøring ble utsatt

  2. Svakere vekst i norsk fastlandsøkonomi enn ventet

  3. Svakere vekst enn ventet i norsk økonomi i tredje kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Opphentingen i økonomien bremset i juli

  6. Større nedtur i norsk økonomi enn tidligere prognoser