«Oljeskatt» på oppdrett

LO tok ikke stilling til lakseskatt

Etter intern strid om «oljeskatt» på oppdrett valgte LOs sekretariat mandag å hverken si ja eller nei, skriver Klassekampen.

FOR SKATT: LO-sekretariatet tar ikke stilling til grunnrenteskatt på laks etter intern striden, skriver Klassekampen. Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet (t.v.) og leder Trine Lise Sundnes i Handel og kontor er for skatt, mens to andre LO-forbund er mot.

Terje Pedersen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det er splittelse i LO i spørsmålet om laksenæringen skal pålegges grunnrenteskatt, altså en ekstraskatt på bruken av fellesskapets ressurser.

Mandag gikk LOs sekretariat hverken inn for det ene eller det andre, etter at flere forbund sto mot hverandre i saken, skriver Klassekampen. Ifølge avisen var dette andre gang saken var oppe til behandling i sekretariatet.

Forslaget om grunnrenteskatt kom fra Havbruksskatteutvalget, som ble ledet av professor Karen Helene Ulltveit-Moe. LOs medlem i Havbruksskatteutvalget støttet da NHO og kommunenes organisasjon KS og gikk mot en grunnrenteskatt på oppdrett, i frykt for utflagging av arbeidsplasser til andre land.

Slike skatter betaler både oljenæringen og vannkraften, og nå er debatten oppe om både oppdrett og vindkraft bør betale mer, i en tid hvor staten vil trenge mer inntekter for å unngå nedbygging av velferdstjenester.

Les også

Splittet utvalg om ekstraskatt på laks: – Oppsiktsvekkende at LO står på den linjen

Splittet i LO

Også Nærings- og nytelsesmiddelforbundet (NNN) og Fellesforbundet gikk mot skatten, men LO-forbundene Fagforbundet og Handel og kontor gikk nylig ut i E24 og støttet grunnrenteskatt på oppdrett.

– De bruker altså fellesskapets ressurser i produksjonen, både ved å disponere arealene og ved å bruke infrastrukturen for å få varene frem. Og da mener vi det er viktig og riktig at de bidrar til fellesskapet og tar sitt samfunnsansvar ved å betale denne grunnrenteskatten, sa fagforbundets leder Mette Nord til E24 i januar.

NNN-leder Anne Berit Aker Hansen sier til Klassekampen at skatteforslaget er dårlig utredet, og at oppdrettsnæringens fremtid kan være i fare.

– Vi må lytte til dem som jobber i næringen, sier hun til avisen.

– Det vi kom fram til i dag er fornuftig, gitt at det har vært veldig ulike syn, sier Aker Hansen.

Les også

YS uenige med LO om grunnrente: Støtter «ekstraskatt» på oppdrett

Kritiske i høringen

Fristen for å uttale seg i høringen om skattlegging av havbruk er 4. februar. Rødøy kommune i Nordland uttrykker frykt for at staten skal tappe kommunene for kapital og ressurser og hemme verdiskapingen i bransjen, og sier at det er en del av samfunnskontrakten med lokalsamfunnet at bransjen bidrar til lokal utvikling.

«Sjømatproduksjon trenger kompetente arbeidstagere, og arbeidstagerne trenger gode lokalsamfunn som tilbyr gode skoler, trygge skoleveier, godt barnehagetilbud, et rikt kulturliv, idrettsarenaer og kritisk samfunnsinfrastruktur», skriver Rødøy i en høringsuttalelse.

Kommunen har 113 millioner kroner i frie inntekter, og finansierer en stor del av tjenestetilbudet sitt med ekstra inntekter fra oppdrettsbransjen. Rødøy kommune har fått 37,6 millioner kroner fra Havbruksfondet de siste to årene.

«Å beholde disse eller tilsvarende inntekter er helt kritisk for å opprettholde det kommunale tjenestetilbudet», skriver kommunen.

Næringsforeninger advarer

Også Namdalskysten Næringsforening sterkt mot «oljeskatt» på oppdrett i sin høringsuttalelse. Foreningen har 120 medlemmer i Vikna, Nærøy, Leka og Bindal, med samlet verdiskaping på flere milliarder kroner årlig.

«Den norske laksenæringen er kjernen i et bredt nettverk av norske leverandør og servicebedrifter. Det er en av de få norske globale næringsklyngene, og i sterk vekst, ikke minst som følge av stabile og forutsigbare rammebetingelser», skriver foreningen i sin uttalelse.

Næringsforeningen i Stavangerregionen er også mot «oljeskatt» på laks.

«Innføring av en ny statlig grunnrenteskatt på̊ havbruksnæringen vil berøre en hel næring og ramme alle leverandører. Forslaget vil bety en betydelig forverring av rammevilkårene for en hel næringskjede», skriver foreningen i en uttalelse.

Her kan du lese mer om

 1. «Oljeskatt» på oppdrett
 2. LO
 3. Laks
 4. Oppdrettsnæring
 5. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Intern strid i LO om lakseskatten

 2. Selskaper kritisk til lakseskatt: – Kan ikke snu opp ned på brede forlik

 3. Hevder lakseskatt truer Norges eksportmål: – Kan legges i skuffen

 4. Annonsørinnhold

 5. Statens finanser er under press: – Vi må øke skattetrykket

 6. Ap går inn for kommunal lakseskatt