– Ser ikke grunner til at boligmarkedet skal stoppe opp

Sentralbanksjef Øystein Olsen tror ikke coronasmitte får boligmarkedet til å stoppe opp, og venter boligprisvekst i år. Fredag fulgte DNB Olsens eksempel og kuttet renten.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det finnes noen få lyspunkter i en coronautsatt norsk økonomi, og ett av dem er boligmarkedet.

Norges Bank tror veksten i fastlandsøkonomien blir på 0,4 prosent i år, ned fra et anslag på 1,9 prosent før jul.

Uvanlig kutt

Men boligrentene skal falle kraftig etter at banken kom med et dramatisk rentekutt på 0,5 prosentpoeng til én prosent, og Norges Bank tror bankene vil følge etter slik at boligrenten går fra tre til to prosent mot slutten av 2020.

– Slik bildet ser ut nå, så ser vi ikke grunner til at boligmarkedet skal stoppe opp, sier Olsen til E24.

Les også

DNB kutter boliglånsrenten med opptil 0,35 prosentpoeng

Det er svært uvanlig at Norges Bank kutter mellom to møter. Etter et ekstraordinært møte torsdag kuttet banken fredag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til én prosent.

Dette vil ifølge sentralbanken kunne bidra til betydelig lavere boliglånsrenter for nordmenn flest, ifølge bankens pengepolitiske rapport.

Bare få timer etter Norges Banks kutt har DNB kuttet sin boliglånsrente med 0,35 prosent for vanlige lånekunder. Bankens beste rente er dermed på 2,54 prosent, som gjelder for et såkalt «grønt boliglån».

Les også

Norges Bank venter billigere boliglån etter kutt

Tror på økte boligpriser

Olsen anslår nå at boligprisveksten vil fortsetter i 2020 og faktisk litt høyere enn veksten på 2,6 prosent i fjor. Boligprisene skal øke med tre prosent i 2020, noe som er 0,3 prosentpoeng høyere enn anslaget i forrige pengepolitiske rapport.

– Jeg kan håpe, og vi tror mest på at oppi alt dette, så er boligmarkedet blant de områdene som vil fungere mer eller mindre som normalt, sier Olsen.

Han påpeker at det ikke er hans rolle å komme med råd til dem som lurer på om dette dermed kan være et godt tidspunkt til å kjøpe bolig.

– Vi kommer ikke med noen oppfordring i våre anslag, det er våre nøkterne anslag om hva vi tror mest på, sier sentralbanksjefen.

Les også

Meglerbransjen stanser store fellesvisninger

Les også

Krisetiltak fra Norges Bank: – Det er en unntakstilstand

Publisert:
Gå til e24.no