Olsen håper å mildne corona-nedturen: – Selv i de verste scenarioene, så går det bra til slutt

Tiltak som kraftig rentekutt og nødlån og reduserte kapitalkrav til bankene kan dempe corona-nedturen, håper sentralbanksjefen. – Det vil helst gå bra, sier Øystein Olsen til E24.

KUTTET RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet fredag renten, og har i tillegg tilbudt nødlån til bankene og overtalt regjeringen til å redusere kapitalkravene. Det skal dempe corona-nedturen i norsk økonomi.

Ørn E. Borgen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Grunnet fare for smitte gjennomfører sentralbanksjef Øystein Olsen intervjuene etter fredagens pressekonferanse på flere meters avstand til journalistene.

Det er enda et eksempel på det uvanlige ved situasjonen etter spredningen av coronaviruset. Olsen omtaler nedstengningen av skoler og virksomheter og den omfattende bruken av hjemmekontor som «en unntakstilstand».

– Jeg tror at folk flest og vi alle opplever at det å sitte sånn er veldig spesielt, sier Olsen, med et nikk til de tre meterne med tomrom mellom ham og E24s journalist.

– Det å ikke omgås mennesker oppleves for alle som en unntakstilstand, tror jeg, sier sentralbanksjefen.

– Må være kjølige

Men Olsens jobb er ikke å vise følelser, men å ta styring for å takle kriser og unngå altfor dramatiske nedturer i økonomien.

– Som sentralbank må vi være kjølige, og det er vi, sier Olsen.

Fredag kom bankens rentekutt på 0,5 prosent og flere andre tiltak som skal motvirke coronavirusets effekter. I tillegg ligger det an til ytterligere kutt til 0,75 prosent i andre kvartal, ifølge sentralbankens prognose.

Kort tid etter Olsens pressekonferanse kom også statsminister Erna Solberg med milliardtiltak som skal dempe effekten av nedturen for næringslivet.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

– Det vil helst gå bra

– Hva skal vanlige folk og bedrifter gjøre, og går dette bra?

– Det vil helst gå bra, er ikke det et uttrykk? Selv i de verste scenarioene som tegnes her for smitte og utbredelse av sykdommen, så går det bra til slutt. Det er bare det at veien dit kan være veldig tung for mange, sier Olsen.

– Det kan bli veldig belastende for helsesektoren spesielt, og de økonomiske virkningene underveis her blir alvorlige. Da er det vår oppgave som sentralbank å søke å motvirke dette så langt vi kan, og også sørge for å bidra til at økonomien reiser seg gradvis etter at dette glir over. Men usikkerheten er veldig stor, sier Olsen.

Les også

Krisetiltak fra Norges Bank: – Det er en unntakstilstand

– Går åpenbart helt i stå

– Men økonomien kommer ikke til å gå helt i stå?

– Visse deler av økonomien går åpenbart helt i stå. Og det er dette jeg mener er riktig å beskrive som en unntakstilstand, sier Olsen.

– Når flytrafikken bremses og rammes så kraftig som nå, og når reisetrafikk mer eller mindre stopper opp, så fører det til at ting stopper litt opp i deler av tjenestesektoren, legger han til.

Han peker også på at et stort antall private tjenesteytende virksomheter som nærmest får beskjed om å lukke dørene.

– Jeg har ikke fått klippet håret i dag, en gang, sier Olsen.

Situasjonen kan virke dramatisk, og ingen vet hvor lenge det vil vare, men sentralbanksjefen tar nå grep som han håper kan berolige befolkningen.

– Det går over en gang. Og det er vår oppgave som sentralbank å sørge for at den overgangen mildner problemene noe på økonomisiden og i finansmarkedene, sier Olsen.

Les også

Krisepakke til flyselskapene: – Ikke i nærheten av nok

Les også

Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle

Les også

Norsk næringsliv trenger kontantstøtte. Penger på konto. Mange milliarder

Les også

Bratt oppgang på Oslo Børs etter krisepakke

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Øystein Olsen
 3. Rentemøte Norges Bank
 4. Rente
 5. Rentemøte
 6. Norges Bank
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Sentralbanksjefen formaner bankeiere til ikke å ta ut høyere utbytter etter kutt i kapitalkrav: – Ha magemål, sier Øystein Olsen

 2. Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle

 3. Swedbank spår krisekutt i renten neste uke

 4. Norges Bank kutter renten til null for første gang

 5. Norges Bank rører ikke den historisk lave nullrenten