Regnskapsførere hjelper kriserammede kunder – vet ikke om de får betalt

Johan Thomas Hegdahl og Adwice AS ser at flere kunder ikke kan betale for regnskapsføring nå. De gjør jobben for dem likevel.

Johan Thomas Hegdahl er daglig leder i regnskapsselskapet Adwice AS.

Eivind Biering-Strand, Aidem Media
Publisert:

Når Hegdahl fra sitt kontor ser ned på Svolvær torg, ser han stengte dører og mørke vinduer – tegn til at millioner av kroner i omsetning forsvinner.

Mange av millionene representerer tall som selskapet hans, rådgivnings- og regnskapsselskapet Adwice, sirlig skulle ha ført inn i de offisielle regnskapene.

Denne helgen skulle det vært VM i skreifiske i Svolvær i Lofoten, men på grunn av coronakrisen har det blitt avlyst. Det betyr mye for det lokale næringslivet.

– Fra kontorvinduet ser jeg flere av restaurantene og hotellene som skulle vært fulle av liv denne helgen. I sum taper nok det lokale næringslivet i Svolvær alene rundt 100 millioner kroner på VM-avlysningen, sier Hegdahl.

Les på E24+ (for abonnenter)

Norges Bank er bare så vidt i gang

– Næringslivets helsearbeidere

Nå har Adwice satt sammen sitt eget ekspertteam for å hjelpe bedrifter med å overleve coronakrisen. Regningen må Adwice foreløpig ta selv. Likevel oppfordrer de resten av regnskapsbransjen til å hjelpe dem som trenger det.

– På ei uke har vi sett at 10–12 prosent av bedriftene som er kunder hos oss, har havnet i en likvid situasjon som gjør at de har betalingsutfordinger, sier Adwice-sjefen til E24.

– Vi er på mange måter næringslivets helsearbeidere. I en normalsituasjon handler det om å sikre god helse og gi hjelp til dem som trenger det. Nå handler det om livredning – og da trør vi til med det som trengs uten å vite hvem som tar regningen. Mange av våre kunder trenger akutt bistand. Det skal vi i bistå med, sier Hegdahl i en pressemelding.

Les også

Kan ha vært Norges første corona-konkurs: – Dette er 99,9 prosent viruset sin skyld

Firmaet har om lag 60 ansatte og rundt 1.000 kunder i Lofoten og Vesterålen, mange innen reiseliv. Hegdahl sier at denne krisen kommer på verst tenkelig tidspunkt for regnskapsbransjen og dens kunder. Over hele landet holder man nemlig på med ferdigstillelse av de offisielle 2019-regnskapene.

Hegdahl sier at det i og for seg ikke er lite å gjøre. Spørsmålet er bare hvem av kundene som faktisk har mulighet til å betale for jobben som må gjøres. 

– Men denne jobben er viktig. Derfor gjør vi det, slik at myndighetene skal få inn korrekte regnskap. Bankene trenger regnskap for å vurdere hva slags selskaper de skal gi kreditt.

– Akkurat nå garanterer staten for store beløp som kanaliseres ut til næringslivet gjennom bankene ,men hvem har livets rett? Hvordan skal denne jobben gjøres uten offisielle og oppdaterte regnskap? spør han.

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

– Får vist vår rolle

Hegdahl oppfordrer resten av regnskapsbransjen til å gjøre det samme: Stille opp for de små og mellomstore bedriftene som til vanlig sikrer liv og lys i kontorer, kafeer, restauranter, butikker, hus og leiligheter rundt om i lokalsamfunnene.

– Ved å stille sin nærhet, kunnskap og kompetanse disponibel for dem som trenger det mest, kan regnskapskontor over hele landet bidra til å berge flest mulig bedrifter gjennom krisen. På denne måten tror jeg vi får vist hvilken rolle våre regnskapsførere og rådgivere faktisk spiller i samfunnsmaskineriet, sier Hegdahl.

Les også

Tok oppussingslån med pant i bolig – frykter nå for både hus og restaurant

Han sier at det ikke er noe alternativ å kaste kortene, og med det stanse leveransen til kunder som ikke lenger er å anse som sikre betalere. 

– Det er uaktuelt for oss. Jeg vil gå så langt som å si at det vil være uaktsomt å ikke hjelpe dem som hjelpes kan. 

– Hjelpen trenges nå, og vi stiller oss disponible, så får vi vurdere fortløpende og i etterkant hvor lenge det er forsvarlig å yte denne førstehjelpen. I mellomtiden håper jeg myndighetene ser viktigheten av at jobben landets regnskapskontorer gjør for 400.000 små og mellomstore bedrifter i Norge, og kommer på banen med tiltak som kommer oss som næringslivets helsearbeidere til gode, sier Hegdahl.

– Møter stor etterspørsel

Organisasjonen Regnskap Norge forteller E24 at de har enorm pågang fra deres medlemmer om dagen.

– Vi jobber med å holde dem oppdatert på alle endringer, og hva som gjelder, for at de skal kunne bistå sine kunder på en best mulig måte. Regnskapsbransjen betjener rundt 70 prosent av norsk næringsliv, og fra kundene møter de nå stor etterspørsel etter økonomiske råd og hjelp til å håndtere den krevende situasjonen de står i, uttaler administrerende direktør Christine Lundberg Larsen.

Les også

Skred av avbestillinger ga hotellkonkurs i Kragerø etter coronaviruset

Hun sier at som kundenes nærmeste medhjelper og støttespiller, legges det ned stor innsats i å finne løsninger for kundene som kan berge dem gjennom krisen.

– Den tette relasjonen mange regnskapsførere har med sine kunder, gjør at flere ønsker å være med på dugnaden og bidra ekstra. Men vår bransje rammes også av krisen. Hver regnskapsbedrift, som også rammes av permitteringer og lavere inntektsstrøm, må vurdere i hvilken grad de har råd til å hjelpe kundene opp mot sin egen situasjon, sier Larsen.

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge, opplever enorm pågang fra deres medlemmer for tiden.

Regnskap Norge

Hun forteller at det er mye som står på spill, særlig for mange mindre bedrifter med små likviditetsreserver.

– For mange ledere i små virksomheter er regnskapsføreren den eneste de kan diskutere disse tingene med, sier hun.