EU: Brexitregningen må betales – avtale eller ei

Etter at Boris Johnson antydet at en hard brexit vil spare britene for å betale skilsmisseoppgjøret med EU, gikk flere topper i Brussel i rette med ham.

Foto: Francois Mori AP
  • NTB
Publisert:

I helgen sa den britiske statsministeren i et TV-intervju at det «strengt tatt» ikke vil foreligge noen forpliktelse til å betale dersom det ikke blir noen utmeldingsavtale. Dermed mente han å kunne spare britene for hele 39 milliarder pund – nærmere 430 milliarder kroner.

– Det vil være betraktelige summer som da blir tilgjengelig til å bruke på det vi som land vil prioritere. Det er ganske enkelt et faktum, sa Johnson til ITV.

Fra øverste hold i EU kom det raskt beskjed om at britene har å gjøre opp for seg, uansett hvordan de ender opp med å forlate unionen.

Les også

Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»

– Det er viktig å gjøre det klart at det å gjøre opp regnskapet er avgjørende for å kunne starte et nytt forhold basert på tillit, sa EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva i Brussel torsdag. EU-parlamentets brexit-koordinator Guy Verhofstadt er enda tydeligere:

– Dersom Storbritannia ikke betaler det de skylder, vil ikke EU forhandle om noen handelsavtale. Etter en hard brexit vil det være det første kriteriet for samtaler, sier han.

Flere artikler

  1. Tror på september-heving etter BNP-tall: – Fortsatt veldig bra vekst

  2. Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt

  3. Enighet om ny regjering i Italia

  4. Annonsørinnhold

  5. Nesten 1.200 statlige jobber ut av Oslo under Solberg

  6. Kollektivtransporten i storbyene støttes med milliarder