- Renteplanene til Norges Bank er verdiløse

Bransjedirektør Knut Sunde i Norsk Industri tror ikke renta blir satt så høyt som sentralbanksjefen anslår.

VERDILØS: Norges Industri mener rentebanen til Norges Bank er verdiløs. F.v.: Knut Sunde og administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk industri.

Jan Petter Lynau
  • NTB
Publisert: Publisert:

- Vi får nok en renteoppgang, men ikke en som er så kraftig som Norges Bank legger opp til, sier bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri, som organiserer over 2.200 NHO-bedrifter med 125.000 ansatte.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har sagt at norske lånekunder må forberede seg på et rentenivå som er dobbelt så høyt som dagens. Det tviler Sunde på.

- Rentebanen som Norges Bank legger for de nærmeste 2,5 årene, er verdiløs etter ett år fordi usikkerhetsmomentene er så store, sier han til NTB.

- Gammeldags

Sunde mener sentralbanken legger altfor stor vekt på det faktum at norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i Europa, og at den ikke tar innover seg at folk låner penger på en annen måte enn før.

- Vi kan ikke se på gjeldsoppbyggingen med gamle briller. De siste 10-20 årene har det skjedd en formidabel kulturell endring i hvordan vi vurderer det å ha lån. Også bankenes tilbud har endret seg kraftig, sier Sunde.

Han viser blant annet til veksten i såkalte rammelån, en form for boligkreditt som gjør at lånekundene selv velger når de vil låne mer penger eller betale tilbake på lånet.

- Før var det sånn at man på død og liv skulle kvitte seg med alt av lån før man ble 67 år. Nå tar selv godt voksne mennesker opp avdragsfrie lån og legger opp til en slakkere nedbetaling enn hva som var vanlig før, sier han.

Sunde kjøper heller ikke argumentet om at en kraftig renteoppgang er nødvendig av hensyn til forbruksveksten.

- Det er ingen kjøpefest i Norge. Tvert imot er forbruket moderat og kjøpesentrene river seg i håret. Jeg er nysgjerrig på hvordan Norges Bank forholder seg til disse dilemmaene framover. Øystein Olsen har en krevende jobb foran seg, sier Sunde.

- Katastrofe

Den rødgrønne regjeringen har satt som klart mål at det norske rentenivået ikke skal være høyere enn i konkurrerende land. Men sentralbanksjefen kan ikke love dette.

- Vi kan ikke gi noen signaler eller løfter om en gitt rentedifferanse mot utlandet, sier Øystein Olsen til Dagens Næringsliv. Overfor Finansavisen advarer han til og med om en styringsrente på oppunder 7 prosent:

- Husholdningene må ta høyde for at renten kan komme like langt over normalrenten som den i dag ligger under. Her er det symmetri.

Et særnorsk rentenivå er et rent skrekkscenario for Fellesforbundets leder Arve Bakke. Det er hans medlemmer som mister jobben når industrien nedbemanner.

- Det ville være en katastrofe for norsk konkurranseutsatt sektor om renta blir satt høyere enn i landene vi handler mest med. Og det vil også være i strid med regjeringens mål, og det kan vi ikke sitte stille å se på. Da må finanspolitikken strammes inn, sier Bakke.

Det er rentas betydning for kronekursen som bekymrer. En sterk krone innebærer svekket konkurranseevne for norsk industri.

- Når renta stiger blir det desto viktigere for finansministeren å holde igjen bruken av oljemilliarder. Det blir spennende å se om regjeringen har klart å stå imot presset fra alle dem med gode intensjoner når statsbudsjettet legges fram i høst, sier Sunde.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Boligpakken kan gjøre det lettere for Olsen å kutte renten

  2. Tror ikke på nytt rentehopp

  3. Utsetter renteheving i ett år

  4. Norges Bank holder renten uendret på null prosent

  5. - Renta blir holdt uendret