Fransk nedtur kan ha bremset opp

Franske innkjøpsjefer ser litt mindre negativt på utsiktene.

PROTESTER: Banneret under denne demonstrasjonen tar til orde for at regjeringen må bruke penger på lønninger og jobber, og ikke på det finansielle systemet.

Michel Euler
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Den franske innkjøpsjefindeksen som Markit Economics utarbeider viser en oppgang fra 49,4 i juli til 50,0 i august, ifølge en pressemelding fra Markit Economics.

Oppgangen kommer etter at indeksen har falt de tre foregående månedene.

Innkjøpsjefindeksen settes sammen gjennom en rundspørring om fremtidsplaner og forventinger.

Indeksverdier over 50 viser en forventet fremgang, mens verdier under 50 forteller at innkjøpsjefene ser for seg en nedgang.

Selv om indeksen har gått litt opp, er ikke Markit blitt spesielt optimistisk med hensyn til utsiktene for den franske økonomien.

- I sum peker dataene mot at det blir en kvartalsvis stagnasjon i tredje kvartal, noe som innebærer at trenden fra årsskiftet fortsetter, sier seniorøkonom Jack Kennedy i Markit i pressemeldingen.

- Ingen bedring

Og Kennedy ser ingen bedring for Eurosonens nest største økonomi.

- En akselerering av jobbkutt kombinert med svakere forventninger i servicesektoren i august gir liten grunn til å tro at økonomien kommer til å løfte seg opp den svake utviklingen den er inne i med det første, sier Kennedy i pressemeldingen.

Den franske innkjøpssjefindeksen er den første at tre viktige innkjøpsjefindekser torsdag. Klokken 09.30 offentliggjøres den tyske, før indeksen for hele eurosonen kommer klokken 10.00.

Innkjøpsjefindeksene sier noe om den fremtidig økonomiske utviklingen i en eurosone som har vist klare tegn til svekkelse de siste månedene.

-Bekymringsverdig

- Jeg liker ikke utviklingen jeg har sett i Europa i det siste. De positive tendensene har snudd, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 onsdag.

Les også

Sjeføkonom: - Jeg liker ikke utviklingen jeg har sett i Europa

Gjennom de siste månedene har det kommet mange tall som tyder på at den positive økonomiske utviklingen har bremset opp.

- Det vi har fått av informasjon, har vært veldig skuffende. Det er bekymringsverdig, sier Wilhelmsen.

Arbeidsledigheten hadde en svak positiv utvikling, men har nå flatet ut igjen. Ledigheten ligger nå på oppunder 12 prosent.

Den såkalte Ifo-indeksen, som er en temperaturmåler blant bedriftsledere i eurosonen, også beskrevet som «Europas viktigste tall», har skuffet.

Kan påvirke norsk økonomi

Dagens tall kan også få konsekvenser for utviklingen i norsk økonomi.

- Om PMI-indeksen bekrefter den negative tendensen, kan det være negativt for Norge.

- En svak PMI vil tyde på mindre etterspørsel fra eurosonen, noe som vil bidra til svakere vekst i det norske eksportmarkedet, sier Wilhelmsen.

Les også:

DNB Markets: Putin har økt usikkerheten for norsk økonomi- Den akutte krisen i Spania er overSjeføkonom: - Dette er det eneste som kan kan løfte Europa nåSjeføkonom: Uroen vil prege veksten i Europa i mange år fremoverFrankrikes økonomi stagnerer: - Bekymringen er stor blant folketTysk økonomi faller - Frankrike stagnerer

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tysk økonomi mister fart

  2. - Jobbveksten i eurosonen har stanset opp

  3. - Jeg liker ikke utviklingen jeg har sett i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. Franske innkjøpssjefer er litt mindre pessimistiske

  6. - Frankrikes økonomi er låst i revers