Russland-ekspert etter visumnekt til norsk diplomat: - En foruroligende trend

Før i tiden kom russiske utvisninger ofte som respons på at Norge sparket ut KGB-agenter. Nå virker det som om utvisningene har trappet seg opp den ene veien, ifølge UiO-professor.

STRENGERE: - Det virker som at antallet utvisninger fra Russland har blitt trappet opp under Putins tredje periode, både av forskere og nordmenn med politiske interesser, sier Pål Kolstø, Russland-ekspert.
Publisert: Publisert:

Fredag fikk E24 bekreftet at russiske myndigheter har avslått Dag Ivar Brekkes søknad om forlengelse av russisk visum. Brekke er leder av Innovasjon Norges kontor i Moskva og har status som diplomat.

- Det er ikke veldig mange tilfeller av dette, sier Pål Kolstø til E24.

Han er Russland-ekspert og professor ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Men det virker som at antallet utvisninger har blitt trappet opp under Putins tredje periode, både av forskere og nordmenn med politiske interesser. Det er en foruroligende trend, sier forskeren.

- Russland elsker masseturister, men de vil helst ikke ha folk som kommer i embeds øyemed og snoker for mye, legger han til.

Les også

Norsk diplomat må forlate Russland innen én uke

Må forlate Russland

Både Norges ambassade i Russland og Innovasjon Norges direktør Anita Krohn Traaseth henviser til Utenriksdepartementet i saken.

UD har ikke villet si årsaken til at Brekke må forlate Russland senest 3. oktober. Departementet opplyser at diplomaten «ikke er utvist eller erklært uønsket».

Etter det E24 erfarer skal visum-nekten ikke være relatert til at Norge støtter EU og USAs sanksjoner mot landet.

- FORUROLIGENDE: Russland-ekspert Pål Kolstø ved UiO har inntrykk av at russiske utvisninger av nordmenn har tatt seg opp den siste tiden.

Tok igjen med samme mynt

- I gamle dager skjedde det stadig vekk at norske diplomater ble utvist eller fikk beskjed om at de ikke kunne komme inn igjen, sier Russland-eksperten.

Kolstø presiserer at han ikke kjenner detaljene rundt visum-nekten til handelsråd Dag Ivar Brekke og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Tidligere var det ofte russiske spioner fra KGB i Norge som var årsak til utestengelse.

- Når Norge utviste dem, tok russerne igjen ved å utvise nøyaktig like mange, sier Kolstø.

Relativt færrenå

Etter den politiske omleggingen som førte til Sovjetunionens oppløsning i 1991, kunne norske diplomater som opplevde å bli utvist få lov å reise inn igjen.

- Men de som har opplevd å bli utvist under det «nye» Russland, risikerte at det ble hengende ved dem resten av deres karriere, forklarer eksperten.

Han påpeker at det i dag går en strøm av diplomater og handelsfolk begge veier; mange ganger flere enn under den kalde krigen.

- Så det er relativt mer sjeldent at dette hender nå enn før, men for de som rammes er det jo ille, påpeker Kolstø.

- Og det er jo lenge siden Norge utviste russiske spioner.

Les også:

Norsk diplomat må forlate Russland innen én uke

Publisert: