Snart slutt på hemmelige referater i ESB

Referatene fra Den europeiske sentralbankens rentemøter kan snart komme til å bli offentlige.

ÅPNERE: Den europeiske sentralbanken ESB og sentralbanksjef Mario Draghi offentliggjør bare selve rentebeslutningen, men ikke detaljer fra diskusjonen i rentekomiteen eller stemmegivningen. Det kan det nå bli slutt på.
Publisert:

- Referatene bør innholde hvem som stemte for hva og hvorfor, sier en av medlemmene i ESBs rentekomite, Jörg Asmussen, til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung ifølge Reuters.

Dermed kan det snart bli slutt på Den europeiske sentralbanken ESBs hemmelighold av diskusjonene og avstemningen som skjer i forkant av at renten i eurosonen settes.

Asmussens kollega i rentekomiteen, Benoit Coeure, sier til samme avis at åpenhet er viktig for at pengepolitikken skal være effektiv, men også for å opprettholde tilliten til sentralbanken.

USAs sentralbank Federal Reserve er blant sentralbankene i verden som offentliggjør sine møtereferater.

Stemmegivningen og begrunnelsene fra hvert enkelt medlem gir ofte en pekepinn på hva som kan komme av fremtidige endringer i styringsrenten. I tillegg er informasjon om det var uenighet rundt selve beslutningen også interessant.

ESB er i ferd med å overta rollen som overvåkende organ for de 130 største bankene i Europa. Dette er en av grunnene til at spørsmålet om mer åpenhet og innsyn i EUs sentralbank kommer nå.

Førstkommende torsdag holder ESB sitt neste rentemøte med påfølgende pressekonferanse med sentralbanksjef Mario Draghi. E24 følger møtet.

LES OGSÅ: Rentero fra «Super-Mario»

LES OGSÅ: - Draghi snakker ned euroen

Publisert:
Gå til e24.no