Island dropper EU-søknaden

Regjeringen på Island vil trekke tilbake søknaden om islandsk EU-medlemskap uten å holde noen ny folkeavstemning om saken.

VIL HOLDE SEG UTENFOR: Island har trukket tilbake EU-søknaden. Bildet er tatt av Reykjavik.

HALLDOR KOLBEINS
  • NTB
Publisert: Publisert:

Partiene i den borgerlige koalisjonsregjeringen er blitt enige om at søknaden skal droppes, ifølge nyhetsbyrået AFP. Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier til rikskringkasteren RUV at han formelt vil legge fram forslaget om å trekke søknaden, som ble oversendt EU i 2010.

- Det var den daværende utenriksministeren som la fram forslaget om en søknad, så det er naturlig at jeg legger fram forslaget om å trekke det tilbake, sier Sveinsson.

Lovet folkeavstemning

Beslutningen var ikke uventet, og allerede i august i fjor opplyste regjeringen at den vurderte å oppløse Islands forhandlingsdelegasjon. Forhandlingene med EU ble stanset for over ett år siden.

Valget i april i fjor ble vunnet av Framskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, og det konservative Selvstendighetspartiet. Da de ble enige om å danne regjering, erklærte de at medlemskapsforhandlingene kun ville bli tatt opp igjen hvis det ble flertall for dette i en folkeavstemning.

Partiene lovet i utgangspunkt at det skulle holdes en slik folkeavstemning, men nå har de altså skiftet mening.

Fiskeri

Islendingene besluttet å søke om medlemskap i en folkeavstemning som ble holdt i 2009, samtidig som landet var hardt rammet av finanskrisen.

Det var ventet at fiskeripolitikken ville bli det eneste virkelig vanskelige temaet i forhandlingene. Men de ble stanset før partene kom så langt som til fiskeri.

Meningsmålinger viser at islendingene i dag er mot EU-medlemskap, så en folkeavstemning ville trolig gitt samme resultat som regjeringen nå har landet på. Selvstendighetspartiets parlamentariske leder Ragnheidur Rikhardsdottir sier hun likevel skulle ønsket at avstemningen ble gjennomført.

- Jeg ønsket meg et annet utfall, men representantene våre i Alltinget besluttet å trekke søknaden tilbake på denne måten, sier Rikhardsdottir.

Les også:

«Island Constructor» skal plugge brønner på GydaNytt forsøk på kvoteavtalerNytt forsøk på kvoteavtalerMakrellavtale i det blåEU fornøyd med norske endringer

Publisert:

Flere artikler

  1. Island utsetter å trekke EU-søknaden

  2. Europabevegelsen skuffet over Islands EU-beslutning

  3. Åpner for EU-avstemning på Island

  4. Island frustrert over makrellavtale

  5. Betalt innhold

    Island og Shetland er frustrerte over makrellavtale