Island dropper EU-søknaden

Regjeringen på Island vil trekke tilbake søknaden om islandsk EU-medlemskap uten å holde noen ny folkeavstemning om saken.

VIL HOLDE SEG UTENFOR: Island har trukket tilbake EU-søknaden. Bildet er tatt av Reykjavik.

HALLDOR KOLBEINS
  • NTB
Publisert:

Partiene i den borgerlige koalisjonsregjeringen er blitt enige om at søknaden skal droppes, ifølge nyhetsbyrået AFP. Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier til rikskringkasteren RUV at han formelt vil legge fram forslaget om å trekke søknaden, som ble oversendt EU i 2010.

- Det var den daværende utenriksministeren som la fram forslaget om en søknad, så det er naturlig at jeg legger fram forslaget om å trekke det tilbake, sier Sveinsson.

Lovet folkeavstemning

Beslutningen var ikke uventet, og allerede i august i fjor opplyste regjeringen at den vurderte å oppløse Islands forhandlingsdelegasjon. Forhandlingene med EU ble stanset for over ett år siden.

Valget i april i fjor ble vunnet av Framskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, og det konservative Selvstendighetspartiet. Da de ble enige om å danne regjering, erklærte de at medlemskapsforhandlingene kun ville bli tatt opp igjen hvis det ble flertall for dette i en folkeavstemning.

Partiene lovet i utgangspunkt at det skulle holdes en slik folkeavstemning, men nå har de altså skiftet mening.

Fiskeri

Islendingene besluttet å søke om medlemskap i en folkeavstemning som ble holdt i 2009, samtidig som landet var hardt rammet av finanskrisen.

Det var ventet at fiskeripolitikken ville bli det eneste virkelig vanskelige temaet i forhandlingene. Men de ble stanset før partene kom så langt som til fiskeri.

Meningsmålinger viser at islendingene i dag er mot EU-medlemskap, så en folkeavstemning ville trolig gitt samme resultat som regjeringen nå har landet på. Selvstendighetspartiets parlamentariske leder Ragnheidur Rikhardsdottir sier hun likevel skulle ønsket at avstemningen ble gjennomført.

- Jeg ønsket meg et annet utfall, men representantene våre i Alltinget besluttet å trekke søknaden tilbake på denne måten, sier Rikhardsdottir.

Les også:

«Island Constructor» skal plugge brønner på GydaNytt forsøk på kvoteavtalerNytt forsøk på kvoteavtalerMakrellavtale i det blåEU fornøyd med norske endringer

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Island utsetter å trekke EU-søknaden

  2. Europabevegelsen skuffet over Islands EU-beslutning

  3. Åpner for EU-avstemning på Island

  4. Annonsørinnhold

  5. Island frustrert over makrellavtale

  6. Hammond sier britene kan komme til å forlate EU