– Ap vil gå til valg på økt skattenivå i 2017

To av tre fylkesledere i Arbeiderpartiet mener Ap må gå til valg i 2017 uten å binde seg til å beholde det lavere skattenivået som den blåblå regjeringen har innført. Det er Jonas Gahr Støre helt enig i.

FREDER IKKE: Arbeiderpartiets skattepolitiske talsmann Jonas Gahr Støre sier at det kan bli aktuelt å gå til valg på økt skatt: – Ingen av de blå skatte- eller avgiftskuttene er fredet.
Publisert:

Den nye regjeringen har hittil kuttet skatter og avgifter i 2014 med 8 milliarder kroner, og skal man tro valgprogrammene til både Høyre og Frp, er det mer i vente.

Dette får toppene i Arbeiderpartiet til å frykte stramme tider for velferdsstaten, skriver Klassekampen. Avisen har snakket med 17 av fylkeslederne i Ap, og 11 av disse sier klart ifra om at partiet ikke kan gå til valg på å videreføre det lave skattenivået som den borgerlige regjeringen har innført.

Les også

Ap mener regjeringen fjernet arveavgiften for raskt

Tidligere utenriksminister og helseminister Jonas Gahr Støre, nå finanspolitisk talsmann i Ap, er helt enig i dette.

– Ingen av de blå skatte- eller avgiftskuttene er fredet. Men det ligger heller ingen automatikk i at de vil bli som før, sier han. Støre viser til at det i partiets program for denne stortingsperioden står at de ikke går inn for å kutte i skatter og avgifter.

Budsjettene avgjør

Han synes det er for tidlig å slå fast at skattenivået bør heves i 2017 og mener det er budsjettene framover som vil avgjøre dette.

Fylkesleder Eva Kristin Hansen i Sør-Trøndelag er imidlertid klar på dette punktet.

– Ved neste valg kommer Ap til å gå til valg på et relativt høyt skattenivå, sier hun. Hun får støtte fra Sonja Mandt i Vestfold Ap, som mener at Ap må gå til valg på å reversere skattekuttene.

Nye takter

Signalene fra Arbeiderpartiet nå er anderledes enn da partiet satt i regjering. Da holdt Stoltenberg-regjeringen skattenivået på samme nivå som da de tiltrådte.

Men også Stoltenberg-regjeringen kom med skatte-og avgiftsletter. Regjeringen Stoltenberg hevet flere ganger fribeløpet i formuesskatten. Da de la frem statsbudsjettet for 2013 inneholdt det en stor lettelse i arveavgiften.

Les også:

Norges skattedirektør: - Vi tok feilNHO-skatteforslag møter sterk motstandFikk 82,6 mill. igjen på skatten etter ni år

Publisert:
Gå til e24.no