- Det er nesten ingen tall som er viktigere for Obama

Barack Obama har all grunn til å bite negler før dagens amerikanske sysselsettingstall.

SJELDENT VIKTIG: President Barack Obama har grunn til å vente spent på sysselsettingstallene som offentliggjøres fredag ettermiddag.
  • Johann D. Sundberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oppdatering: Veksten i sysselsettingen i august endte på 96.000, under konsensusestimatet på 125.000 nye jobber utenfor landbruket. Arbeidsledigheten falt fra 8,3 til 8,1 prosent.

Klokken 14.30 fredag ettermiddag kommer tallet som kan få børsene verden over til å stupe, eller gå rett til værs.

Men denne gangen er det ikke bare børsene som skjelver i spenning.

Dagen etter at president Barack Obama holdt sin viktige tale på landsmøtet i Charlotte i North-Carolina vil både han og hans motkandidat Mitt Romney nok også følge unormalt godt med på hva statistikken forteller.

For dagens statistikk over sysselsetting og arbeidsledighet i august kan sette sitt preg på store deler av valgkampen frem amerikanerne går til urnene 6. november for å bestemme om Obama får en periode til som president.

Obamas problem

Arbeidsledigheten er nemlig Obamas store problem. For selv om en ledighet på 8,3 prosent høres ut som et moderat nivå i Europa, er det kjempehøyt for amerikanere.

Og ledigheten er høyere nå enn da Obama overtok noen måneder etter at konkursen i Lehman Brothers sendte USA og verden ut en dyp finanskrise.

Historien viser at ingen president siden Franklin Roosevelt har vunnet gjenvalg hvis arbeidsledigheten ha vært over 7,4 prosent.

I valgkampen gjør nå Republikanerne alt de kan for å minne velgerne på at arbeidsledigheten har ligget over 8 prosent i 42 måneder på rad.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har kalt særlig den høyst uamerikanske langtidsledigheten for «sløsing med menneskelig talent».

- Dette er vel kanskje den aller viktigste statistikken. Det er nesten ingen tall som er viktigere for Obama, sier direktør Geir Lundestad ved Det norske Nobelinstitutt. Han er også ekspert på amerikansk politikk.

- Statistikken kan bli viktig, men ikke avgjørende, for valget, legger han til.

Tror ledigheten vil falle

Torsdag kom det to positive tall fra det amerikanske jobbmarkedet. Blant dem ADP-tallene som måler antallet nye jobber i privat sektor.

Les saken: To gode nyheter for det amerikanske arbeidsmarkedet

- ADP var veldig oppløftende og ga håp om at bedring nå kan være på vei. På den andre siden vet vi at ADP ikke gir så veldig mye informasjon for å raffinere forventningene til arbeidstallene som kommer i ettermiddag, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Økonomer og analytikere som har spådd er langt fra enige i sine spådommer. Anslagene varierer fra 77.000 til 177.000, med et konsensus på 125.000, ifølge Bloomberg. Konsensus for arbeidsledighetsnivået er 8,3 prosent.

- Jeg tror konsensustallet på 120.000 er i laveste laget. Jeg tror fasit vil ligge nærmere 140-150.000, og at det dermed ikke vil bli noen stor jubelreaksjon i markedet, sier sjeføkonom Knut Anton Mork.

I juli ble det skapt 163.000 nye jobber i USA og ledigheten økte fra 8,2 til 8,3 prosent.

Sjeføkonomen i Handelsbanken tror ledigheten nå kan bikke nedover. Han tror den kan falle mer enn 0,1 prosentpoeng og dermed nærme seg 8,0 prosent.

- Jeg har sett på de ukentlige tallene på antall nye søkere til ledighetstrygd som har bedret seg. Privat forbruk har tatt seg noe opp, i tillegg til at tjenestesektoren ser ut til å klare seg bra. Tallene er derimot ikke så sterke for industrien, sier Mork.

Politisk ammunisjon

MÅ REFLEKTERE RETORIKKEN: Geir Lundestad mener at tallene må vise en positiv trend hvis Obamas argumenter skal holde.

Geir Lundestad mener sysselsettingsvekst over 200.000 vil være fantastisk for den sittende presidenten, mens et tall under 100.000 vil gi utfordreren Romney vann på mølla nå som intensiteten i valgkampen tar seg opp.

- Hele Obamas argumentasjon går på at USA nå går riktig vei etter at han overtok et USA som nærmest var et konkursbo. Da bør det også reflekteres i sysselsettingstallene, sier Lundestad.

Tilsvarende vil svake tall styrke Romneys og republikanernes budskap når de spør velgerne om de har det bedre nå enn da Obama overtok.

Helt avgjørende for valgutfallet vil Lundestad likevel si at sysselsettingstallene. Til det har Romney og republikanerne for store interne problemer, mener han.

Obama talte

Natt til fredag norsk tid holdt Obama sin tale til landsmøtet til det demokratiske partiet.

Han inviterte amerikanerne til å følge ham på en vei som ikke er lett, men som vil lede dem ut av krisen til slutt.

– Dere valgte meg ikke til å si det dere ønsket å høre. Dere valgte meg til å fortelle dere sannheten. Og sannheten er at det vil ta mer enn noen få år å løse utfordringene som har bygget seg opp gjennom flere tiår, sa Obama.

Tilsvarende hamrer motkandidaten løs på Obama fordi han ikke kan vise til gode resultater når det gjelder økonomien.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Oppsiktsvekkende dårlige jobbtall

  2. Obama får litt jobbhjelpfør Romney-duell

  3. Amerikansk ledighetunder åtte prosent

  4. I dag kommer tallene som kan avgjøre valget

  5. Viser velgerne sineprivate sider