To nye bunnmålinger for SV

Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 3,9 og 4,4 prosent på to ferske meningsmålinger og ligger an til å gjøre et av sine dårligste valg noensinne

PÅ BUNN: SV og partileder Kristin Halvorsen må konstatere to nye bunnmålinger.
Publisert: Publisert:

Hver fjerde SV-velger har forlatt partiet til fordel for Ap siden 2009. Med en oppslutning på 3,9 prosent, ned fra 6,2 prosent i kommunevalget i 2007, har partiet aldri før i sin 40 år lange historie gjort det så dårlig som på septembermålingen Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen.

Partiet ligger an til å falle ut av en rekke kommunestyrer over hele landet.

– Dette er forferdelig alvorlig for oss. Vi risikerer at SV-ere faller ut av kommunestyrene over hele Norge, og det er triste nyheter for alle som er opptatt av barn og unge og miljø, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal til Klassekampen.

Valgets taper

På Dagbladets og Synovates siste kommunemåling får SV en oppslutning på 4,4 prosent.

– SV og Frp ser ut til å bli valgets tapere. SV mister flest velgere til Ap, sier Kristin Rogge Pran i Synovate til avisen.

Et gjennomsnittsberegning valgforsker Bernt Aardal har gjort av forskjellige meningsmålingsinstitutter viser at SV faller fra å ligge rett opp under 6-tallet til å dale til rundt 4 prosent i oppslutning.

SV-ledelsen satt i krisemøter sent fredag kveld for å vurdere hvordan partiet nå skal endre strategien for å vinne tilbake velgere, ifølge Dagbladet.

Sperregrensen

– Det er ikke utenkelig at SV havner under sperregrensen om to år dersom partiet fortsetter å sitte i regjering. Regjeringsdeltakelsen begrenser SV, og fratar partiet muligheten til å markere seg. De klarer rett og slett ikke å framstå forskjellige nok, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Han mener SV sliter spesielt fordi det er kommunevalg.

– Flere av SVs viktigste saker diskuteres nesten ikke på kommunenivå. Partiet er best på internasjonal politikk og globale miljøspørsmål. Det er ikke reguleringsplaner, høyden på fortauskanter eller reinholdsbudsjettet som vekker det store engasjementet, verken for partimedlemmene eller velgerne til SV. Derfor har SV alltid slitt litt ekstra i kommunevalg, sier han til Klassekampen.

Arbeiderpartiet får i Norfaktas måling en oppslutning på 31 prosent og ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1995. Arbeiderpartiet går tilbake 2,7 prosentpoeng fra august i Synovate-målingen, men får også der en oppslutning på 31 prosent.

– Høyre fester grepet

Høyre gjør det godt og får støtte fra 28,6 prosent av velgerne hos Klassekampen og Nationen. Det er en oppgang på hele 9,3 prosentpoeng sammenlignet med resultatet i kommunevalget i 2007.

– Det tyder på at Høyre virkelig begynner å feste grepet i kommunene og nå faktisk puster Ap i nakken. Selv om dette er en enkeltmåling, er det klart at Høyre kan gjøre et veldig bra lokalvalg. Også på flere av de lokale målingene jeg har sett, virker det som at Høyre virkelig har grepet om valgkampen, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til Nationen.

– Ap lå høyt, men har hatt en fallende tendens utover i valgkampen. Slik det ser ut, er partiet avhengig av sterk mobilisering i løpet av uken som er igjen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Sp, KrF og Venstre får henholdsvis 6,6, 5,6 og 5,6 prosent på kommunevalgmåling til Norfakta. Frp får en oppslutning på 13,4 prosent.

LES OGSÅ:

Publisert: