FINANSMINISTER SIGBJØRN JOHNSEN: - Ikke aktuelt å fjerne formuesskatten

Finansminister Sigbjørn Johnsen støtter ikke Trond Giskes utspill om å fjerne formuesskatten.

PROBLEMER INNAD I AP: Næringsminister Trond Giske (bak) vil fjerne formuesskatten, men får ikke gehør for det fra finansminister Sigbjørn Johnsen.
Publisert:

Næringsminister Trond Giske (Ap) mener den nåværende formuesskatten bør tas bort og erstattes med økt skatt på eiendom. Det kommer frem i et intervju med avisen Dagens Næringsliv torsdag.

Finansminister Sigbjørn Johnsen, som er partikollega med Giske, avviser imidlertid forslaget.

- Soria Moria II-erklæringen slår fast at Regjeringen vil opprettholde formuesskatten, men arbeide med endringer som bidrar til mer rettferdig fordeling og bedre rammebetingelser for norsk næringsliv. Det er derfor ikke en aktuell problemstilling å fjerne formuesskatten, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen i en e-post til E24 torsdag.

- Formuesskatten sørger for at de aller rikeste betaler skatt løpende, skriver Johnsen.

Formuesskatten innebærer blant annet at bedriftseiere må betale 1,1 prosent skatt på aksjer som er verdt mer enn minstesatsen på 700.000 kroner. Flere av opposisjonspartiene på Stortinget har lenge hevdet at ordningen bidrar til å tappe bedrifter for kapital og står i veien for nyskaping.

LES OGSÅ:

- Har gjort mye allerede

Giske mener norske bedrifter må beskyttes fra skatter som potensielt kan redusere deres konkurransekraft.

- Bedriftene er i en knalltøff konkurransesituasjon med andre land. Hvis det i det hele tatt skal være aktuelt i framtiden å gjøre noe med skattenivået, mener jeg at næringslivet må skjermes, sier Giske til DN.

Finansministeren mener på sin side at den rødgrønne regjeringen allerede har redusert formuesskattens betydning ved å gjøre den aktuell for færre.

- Vi har i løpet av de siste årene gjort formueskatten mer rettferdig, ved å øke bunnfradraget og utvide grunnlagene. Blant annet er aksjerabatten og 80-prosentregelen fjernet.

- I 2005 var det 1,18 millioner personer i Norge som måtte betale formueskatt. I 2010 er det redusert til 620.000 personer, skriver Johnsen.

Bunnfradraget ble senest hevet i 2010, fra 470.000 til 700.000 kroner.

LES OGSÅ:

Lite støtte i partiet

For å kompensere for bortfallet av statens formuesskattinntekter ser Giske for seg å heve eiendomsskatten. I dag er det mye gunstigere å investere i bolig enn i næringsvirksomhet, ifølge Giske.

Han får støtte fra LO-leder Roar Flåthen i at det er på tide å "sette seg ned og gå gjennom disse problemstillingene", som Flåthen sier til DN.

Aps finanspolitiske talsmann og leder av finanskomiteen, Torgeir Micaelsen, er som finansminister Johnsen imidlertid sterkt uenig i initiativet fra Giske.

- Med Europas laveste arbeidsledighet og kraftig vekst i antall arbeidsplassser i privat sektor er det useriøst å hevde at formuesskatten virker hemmende på privat eierskap i Norge. Formuesskatten sikrer også at alle bidrar til spleiselaget velferdsstaten og at ingen ender opp som nullskatteytere - slik vi hadde eksempler på tidligere, sa Micaelsen til E24 i forrige uke.

Finansminister Johnsen ville ikke kommentere Giskes utspill om å øke eiendomsskatten.

LES OGSÅ:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: