Europa presser norske renter: Eksperter tror på 1 til 3 rentekutt i år

Norges Bank «50-50 prosents sjanse» for rentekutt i vår, er nå nesten 100 prosent sikkert, sier eksperter.

MERKER PRESSET: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) merker presset etter at eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi dro frem tung skyts torsdag. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror Norge er på full fart mot nullrente.

KAI PFAFFENBACH (Reuters)/ Fotograf Ørnelund As (Sparebank 1) / Roald, Berit(NTB Scanpix
  • Jo Andre Aakvik
  • Johann D. Sundberg
  • Maren Løhre
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det som skjer i Europa og i Sveits fjerner etter mitt syn tvilen på om Norges Bank vil kutte renten i vår. Norge er, på linje med resten av Europa, i full fart på vei mot nullrente. Men akkurat når kuttene kommer, er vanskelig å spå, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til E24.

Torsdag ettermiddag ble det klart at Den europeiske sentralbanken (ESB) slår på stortrommen og sprøyter inn 60 milliarder euro i måneden i europeisk økonomi.

Les også

ESB varsler kjøp av obligasjoner for 530 milliarder kroner i måneden

– Dette må vi se i sammenheng med det som skjedde i Sveits. Nå smitter det fra land til land i Europa, sier Holvik.

I forrige uke overrasket – sjokkerte – den sveitsiske sentralbanken med å oppgi fastkurspolitikken overfor euroen. Det skapte store bevegelser i valutamarkedet, og endte med at den danske Nationalbanken senket renten på mandag.

Mens E24 snakker med Holvik på telefon, lyser dataskjermen opp en melding om at den danske sentralbanken kutter renten på nytt, under en time etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi avsluttet sin pressekonferanse.

– Nettopp, sier Holvik i det det danske rentekuttet blir kjent.

– Der kan du se, det sprer seg. Og det vil spre seg videre inn mot Norge også, sier hun.

Les også

Danmark presset til nytt rentekutt

Større spenn

Før jul indikerte Norges Bank at det var en 50–50 prosents sjanse for at den vil kutte renten før sommeren. Da var oljeprisen 70 dollar fatet, og massive stimulering av europeisk økonomi virket langt fram.

Flere eksperter E24 snakker med torsdag ettermiddag – sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets og sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management – er enige om at sjansen for et rentekutt nå har økt.

Spørsmålet er kanskje like mye om det vil komme flere rentekutt i løpet av 2015.

Markedet for fremtidige renteavtaler indikerer at Norges Banks styringsrente vil ligge på 0,5 prosent i desember. I dag er styringsrenten på 1,25 prosent. Deler av finansmarkedet ser altså for seg flere rentekutt enn det Norges Bank selv har indikert.

FORSIKTIG MED RENTESPÅDOMMER: Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika overrasker kanskje mange når han nå bare tror på ett rentekutt i NOrge i 2015.

Eika

– Disse rentene falt bare litt i dag, noen få punkter. Personlig synes jeg disse signaliserer et for kraftig rentekutt. Personlig tror jeg vi ender mellom markedets anslag og Norges Banks anslag, sier Jullum.

Det vil i praksis si at Jullum ser for seg to rentekutt i år. Eventuelt ett kutt på 0,5 prosentpoeng.

En av de økonomene som de siste årene har vært mest pessimistisk på norsk økonomis vegne, er Jan Andreassen i Eika. Han har i mange år snakket om at renten bør settes ned.

– Før dagens møte i ESB trodde markedet på tre rentekutt før jul i Norge. Jeg tror norske renter før eller siden havner på svenske eller danske nivåer, men jeg tror ikke på tre rentekutt i år. Til det er boligmarkedet for sterkt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen til E24.

– Jeg legger til grunn ett rentekutt i år, kanskje to, legger han til.

– Ingen ønskesituasjon

Elisabeth Holvik tror Norge kan ende opp med å bli en trygg havn for alle de som ønsker å plassere pengene sine et sted hvor de blir mer – ikke mindre – verdt.

Med negative renter i mange andre europeiske land betyr det at internasjonale finanshus og andre må betale penger for å låne dem ut til sine sentralbanker.

– Norge er en stabil økonomi, med et stort oljefond, en svak krone og et positivt rentenivå. Det gjør Norge til et relativt trygt valg for investorer på jakt etter en trygg havn, sier Holvik, og legger til:

– Det er ingen ønskesituasjon for Norges Bank. Med en kraftig kapitalinngang til Norge vil kronen styrke seg mot euro og presse på rentesettingen, sier Holvik.

Også Holvik ser argumentet for at Norges Bank må holde renten opp for å stagge veksten i boligprisene. Men hun peker rett øst for å illustrere at det ikke trenger å styre rentesettingen i Norge.

– I Sverige holdt Riksbanken lenge rente opp for å kontrollere boligmarkedet. Men til slutt måtte de gi etter og sette renten ned, sier Holvik.

Les også

Rune Bjerke: – I overkant av hva som var ventet

Les også

Sveits gir opp å forsvare egen valuta

Les også

Nytt oljeprishopp. «Desperate» sentralbanker får æren

Les også

Sveits presset Danmark til rentekutt

Les også

Slik reagerer euroen på Draghis kraftpakke

Les også

ESB varsler kjøp av obligasjoner for 530 milliarder kroner i måneden

Flere artikler

  1. Holder renten uendret

  2. To av ni tror på rentekutt

  3. Danmark presset til nytt rentekutt

  4. Annonsørinnhold

  5. Håper Norges Bank børster støv av finanskrisetiltak

  6. Tror på enda lavere rente til jul