Spetalen: – Jeg tror kronen kommer til å kollapse totalt

Stian Lysberg Solum
Publisert:

Klimatiltak og økte offentlige utgifter får investor Øystein Stray Spetalen til å advare mot svakere krone, skriver Finansavisen.

– Jeg tror den norske kronen kommer til å kollapse totalt. Det kan gå i 15 mot euro, sier Spetalen i en podcast ifølge avisen.

Uttalelsene skal ha kommet i forbindelse med en podcast-innspilling initiert av Finansavisen.

Kronekursen har de siste ukene styrket seg markant mot euro og dollar. For en måned siden kostet en euro rundt 10,17 kroner, mens prisen nå ligger på 9,87 kroner.

– Det er et interessant tema i Norge at handelsbalansen begynner å gå i minus. Det er en gamechanger. Jeg har tjent penger på å ligge kort i kronen, sier Spetalen.

Å ligge kort eller short betyr at man låner verdier for så å selge dem, og med det inngå et veddemål om at verdien blir lavere før man på et senere tidspunkt kjøper verdiene tilbake til eieren som har lånt dem ut.

Spetalen mener samtidig at regjeringen er uten handlekraft og at de offentlige utgiftene har eksplodert. Han trekker også frem klimatiltak som ifølge han gjør industrien «livredde for å gjøre noe.»

– Oljeprisen går ikke opp. Det er utenkelig. Poenget er at hver gang Opec må kutte i produksjonen, er oljeprisen svak. Og hver gang de har kunnet øke, har de økt (for abonnenter)