Svakere vekst i norsk fastlandsøkonomi enn ventet

Norsk fastlandsøkonomi vokste med 0,1 prosent i november, viser ferske tall for bruttonasjonalproduktet (BNP) fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Erik Johansen / NTB scanpix
Publisert:,

På forhånd var konsensus en vekst på 0,3 prosent ifølge DNB Markets, som på sin side ventet en vekst på 0,2 prosent.

SSB har samtidig oppjustert veksten fra måneden før, oktober, fra 0,1 til 0,2 prosent.

Statistikkbyrået trekker frem at månedstallene kan svinge, og legger derfor vekt på utviklingen over perioder på tre måneder.

De sesongjusterte tallene for den forrige tremånedersperioden, altså fra september til november, var på 0,3 prosent. Det er ned fra veksten på 0,4 prosent i den foregående perioden.

Oljetjenester trakk oppover

De viktigste bidragsyterne til veksten i løpet av de tre siste månedene har vært tjenester knyttet til oljeutvinning og bygging av oljeplattformer, i tillegg til produksjon av elektrisitet og akvakultur, ifølge SSBs nasjonalregnskap.

Flere tjenestenæringer bidro også til veksten, deriblant IKT-tjenester og varehandel. I løpet av de tre siste månedene har bruttoproduktet i tjenestenæringen vokst med 0,3 prosent.

På den andre siden falt bruttonasjonalproduktet for industrien med 0,6 prosent i samme periode. Her var det spesielt nedgang for produksjonen av farmasøytiske råvarer og raffinerte petroleumsprodukter, i tillegg til kjemiske og mineralske produkter, ifølge SSB.

Svak kronestyrkelse

Det er små bevegelser for den norske kronen etter tallslippet. Fem minutter før tallene kostet én euro 9,846 kroner. Etter tallslippet koster én euro 9,843 kroner.

Mot amerikansk dollar har kronen styrket seg svakt, der dollaren har gått fra å koste 8,861 til 8,856 kroner.

Se tallene fra SSB